<iframe width="560" height="315" src="https://dev.gospodari.com/embed-2?id=61261" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Джордж и Амал...

Няма масов имунитет срещу COVID-19, рано е за ограничаване на мерките, заяви Кризисният щаб (видео)

09 Април 2020
0 3195

Все още масов имунитет срещу коронавируса у нас няма и е рано ограничителните мерки да бъдат смекчени, заяви днес началникът на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски, цитиран от бТВ.

Думите му са по повод данните от изследването с бързи тестове сред полицаите, които заедно с медиците са на предния фронт в борбата със заразата.

Изследвани са общо 1016 служители на МВР, едва 0.7% от тях са имали среща с вируса. Затова от Щаба са категорични, че на масов имунитет е рано да разчитаме, и затова засега извънредните мерките трябва да се запазят.

Обмисля се след Великден болниците постепенно да се върнат към нормалния си режим на работа. Предвижда се да има “зелени коридори” за децата, които се нуждаят от ваксиниране и за бременните.

Ген. Мутафчийски каза още, че предстои изследване и на 146 моряка на кораб, който се прибира от учение в Румъния.

По неговите думи, засега няма достатъчно данни какво се случва с хората, изградили имунитет – колко време продължава той и доколко изобщо ги пази, предвид публикациите за случаи на реинфектирани.

Заради зачестилите случаи на предлагане на различни продукти в сайтовете с анонс, че помагат срещу коронавируса, от Щаба заявиха, че вече са подали сигнали до компетентните органи за фалшивите обяви.

Източник: бТВ

Снимка: Булфото

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции