<iframe width="560" height="315" src="https://dev.gospodari.com/embed-2?id=57963" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Новите зараз...

Обявява се извънредно положение у нас заради коронавируса, гласува парламентът (видео)

13 Март 2020
0 9949

Парламентът гласува единодушно предложението на Министерски съвет за въвеждане на извънредно положение у нас във връзка с разпространението на коронавируса. От 201 глаусвали депутати всички бяха “за”, без нито един “против” или “въздържал се”. Извънредното положение е за период от един месец – от 13 март до 13 април.

След гласуването премиерът Борисов благодари на депутатите, че са показали единение. “Предлагам от парламентарните групи да се излъчат финансови или икономически експерти и да направим един щаб за икономическите последствия от коронавориса. Това не подменя комисиите или работата на министрите”, каза още Борисов. Той допълни, че още днес предложенията за нови мери и ограничения ше минат през комисиите.

Правителството поиска от парламента да гласува извънредно положение заради коронавируса (видео)

“Искам да благодаря на всикчи, които са на първа линия, лекари, санитари, медицински сестри. С една актуализация на бюджета в следващите дни всички те трябва да бъдат стимулирани”, заяви от парламентарната трибуна преди гласуването премиерът Бойко Борисов.

“Вчерашният ден беше като бомба на изявления от всички лидери по света. Коронавирусът променя начина ни на мислене. Затварянето на границите ще препятства транспорта. Това ще блокира стопанския живот. Блокира наши шофьори. Нито една държава не е направла повече от нас. Ще дадем знак на народа, че в критични ситуации, можем да се обединяваме”, мотивира искането за обявяване на извънредно положение Борисов.

Обявиха нови 7 случая на коронавирус у нас, общо стават 23

“Искаме за един месец това извънредно положение. То ни е нужно главно за недисциплинираните хора, които разнасят зарази. Има хора, които го изкарват на крак и не го усещат, но през това време те са общували с други хора и са го предали на други. Затова е нашето искане сега. Никъде в нито една държава не са направили нещо повече от нас. Не трябва да се затварят гишетата на институциите, за да не парализираме напълно държавата и икономиката. Да покажем за един месец единство”, каза още премиерът.

Обявява се извънредно положение у нас заради коронавируса, гласува парламентът (видео)

Преди гласуването началникът на Националния оперативен щаб ген.-майор Венцислав Мутафчийски докладва актуалната обстановка, свързана с разпространението на коронавируса. “Установени са общо 23 положителни случая на заразени с коронавирус в Бъгария, 16 са новите случаи на заразени у нас само за вчерашния ден. Общо 134 000 са регистрираните случаи в света. 70 000 са оздравелите в световен мащаб. Всички страни, които страдат от разпространението на коронавирус бележат ръст на установените случаи. Най-сериозно е положението в Италия, Иран, Северна Корея. В Испания са установени над 3100 случая, в Германия – 2700 случая, като цяло всички държави от ЕС са засегнати от епидемията”, каза още ген.-майор Мутафчийски.

“Вече не се явяват само единични случаи. 11 лица от регистрираните вчера са свързани с първата заразена двойка от София. Вече не говорим за изолирани случаи, а за по-сериозна ситуация. Отдавна се отправяха послания за подлагане на карантина и социална изолация на хората, но въпреки това има грубо нарушаване на тази карантина. Оказва се, че вербалните послания са неефективни и трябва да има по-строги мерки в тази посока”, каза оше шефът на Кризисния щаб за коронавируса.

Ген.-майор Мутафчийки каза още, че медицинските работници, които лекуват и са в контакт със заразени с коронавирус, също попадат под карантина 24 часа в денонощието, седем дни в седмицата.

“По отношение на развитието на заболяването, ние сме на прага на потенционално избухване на случаите. Дали ще бъде другата или по-другата седмица не мога да кажа, но това предстои. Целта на мерките, които се предлагат, е да постигнем по-бавно протичане на тази епидемия. Трябва да се стремим да се намали натискът върху здравната система. Ограничването на пътуванията е много важно. В почивните дни имаше увеличение на пътуванията на самия праг на епидемията. Явно вербалните предупрежденията нямаха нужния ефект. Единствената мярка, която предлага СЗО като доказано ефективна, е социалното ограничение. Трудно приемат нашите съграждани някой да ги ограничава и затова трябва да има ясно разписани правила в законодателството”, каза още ген.-майор Мутафчийски.

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции