<iframe width="560" height="315" src="https://dev.gospodari.com/embed-2?id=60688" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Таен чат на д...

Отказват да изпратят в лаборатория тестове за COVID-19 на медици от Видин (РЕПОРТАЖ)

04 Април 2020
0 5099

Скъпи приятели, ежедневно от Националния оперативен щаб ни уведомяват, че медиците на първа линия имат всичко необходимо, за да работят нормално. Всички, които са били в контакт със заразени пациенти, се тестват напълно безплатно.

Оказа се, че в МБАЛ „Света Петка“ във Видин истината далеч не е такава, каквато ни я описват. Във видеовръзка с нашата репортерка Виктория Симеонова, медицинската сестра Марияна Върбовска разказа за приема на първите пациенти с COVID-19 във видинската болница.

По думите на сестрата при пристигането на пациентите, медиците са оборудвани с всички необходими предпазни средства. Но това се случва само, когато са предупредени, че очакват пациент със съмнения за коронавирус. В останалото време им се дават ограничено количество маски и ръкавици – по чифт за 12-часова смяна.

След приема на първия пациент, Върбовска и колегите й са били тествани за вируса. Пробите са взети и изпратени в РЗИ-Видин, откъдето е трябвало да се препратят в София. Това обаче не се е случило. Според институцията само тестовете на хора със симптоми трябва да бъдат изпращани. В същото време, след молба от страна на сестра Върбовска да й бъде направен бърз тест, за да разбере все пак дали е заразена, й е съобщено, че той ще й струва 50 лв. Сутринта ген. Мутафчийски отрече в България медици да заплащат за тестовете си.

Що се отнася до цитираните от управляващите 1000 лв., които трябваше да са за всички медици на първа линия, според сестра Върбовска те няма да стигнат до тях – както се е случвало и с други обещани от властимащите бонуси преди време.

Въпросът, който сестра Върбовска отправя чрез нас към Националния оперативен щаб, е: Защо медици, за които не се знае дали са носители на вируса, не получават резултати от тестовете си, са поставени под 14-дневна карантина? Вместо да помагат на пациентите, те са принудени да стоят у дома – ясно е с какъв ограничен човешки ресурс разполагат болниците в страната и как отстъствието им се отразява на обслужването на пациентите.

Надяваме се да получим адекватен отговор на този въпрос. Междувременно, ако станете жертви или свидетели на каквито и да е нередности, сигнализирайте ни!

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции