<iframe width="560" height="315" src="https://dev.gospodari.com/embed-2?id=88753" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Отломки от ки...

Отломките от китайската ракета са паднали край Малдивските острови

09 Май 2021
0 753

Отломки от 18-тонната ракета Long-March 5B са се приземили в Индийския океан близо до бреговете на Малдивските острови, съобщи китайската космическа агенция, цитирана от TheNewYorkTimes.

Властите уточняват, че по-голямата част от ракетата е изгоряла при повторното ѝ навлизане в атмосферата. Все още не е утонено дали парчета от летателния апарат са паднали на сушата на някои от 1192-те острова, съставляващи архипелага.

Отломките от китайската ракета са паднали край Малдивските острови

Мнозина експерти прогнозираха, че отломките най-вероятно ще се приземят в открито море, тъй като 70% от повърхността на Земята е покрита с вода.

Отломки от китайска ракета заплашват да паднат неконтролирано върху Земята през уикенда (видео)

Но неконтролираното повторно навлизане в атмосферата на толкова голям обект породи опасения относно възможни щети и жертви, въпреки че има малка статистическа вероятност.

Американски и европейски космически власти бяха сред онези, които проследяваха орбитите му и се опитваха да определят кога и къде може да падне.

Отломките от китайската ракета са паднали край Малдивските острови

Ракетата Long March 5B бе изстреляна в края на април като първа мисия на китайската космическа агенция с цел изграждане на бъдеща собствена орбитална станция.

При предишно изстрелване на ракета Long March 5B през 2020 г. тялото също така влезе неконтролирано в атмосферата, като някои отломки се разбиха в селски район на Кот д’Ивоар в Африка.

Източник: TheNewYorkTimes

Снимка: EPA

Видео: CBS News

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции