<iframe width="560" height="315" src="https://dev.gospodari.com/embed-2?id=62078" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Индийските м...

Посолството ни в Лондон инструктира българи как да се приберат у нас, заобикаляйки забраната (РЕПОРТАЖ)

17 Април 2020
0 20063

Скъпи приятели, на 16.04. по препоръка на Националния оперативен щаб за борба с COVID-19 от Главна дирекция Гражданска въздухоплаватена администрация издадоха заповед, с която бяха забранени всички полети от Лондон до Варна на нискотарифната компания WizzAir. Мотивите за заповедта: ограничаване на опасността от разпространение на COVID-19.

Към нас се обърнаха българи, които е трябвало да излетят вчера от английската столица, след като са останали без работа и без квартира. Във видеовръзка с нашата репортерка Виктория Симеонова те разказаха, че с часове са разговаряли с различни институции, които са им давали разнопосочни отговори на въпроса има ли начин да се приберат в България.

По време на първия им разговор с Посолството на България в Лондон са им казали, че полети има и нямат информация за тази заповед. След това българите многократно опитали да се свържат с Главна дирекция Гражданска въздухоплаватена администрация, които им споделили, че евентуално може да се организира репатриращ полет, но няма информация кога и как и изобщо дали съществува вариант хората да се приберат у нас. От Ситуационния център на Министерство на външните работи пък ги прехвърлили отново към Посолството. В последния разговор служителка на посолството им е казала, че няма проблем да се приберат, но вместо директно от Лондон във Варна, ще трябва да летят до друг европейски град – Франкфурт, Амстердам, Барселона и т.н. и оттам ще стигнат необезспокоявани в България.

С доза чувство за хумор сънародниците ни споделиха, че вероятно по време на полета до друга европейска страна те ще се „дезинфекцират“ и така няма да има опасност да разпространят вируса на българска територия. Остава въпросът доколко има смисъл от спирането на директните полети само от Лондон, след като дори самите институции съветват хората как да заобиколят ограниченията.

Българите, попаднали в тази ситуация, пожелават на родните институции здраве и светли празници със семействата им – нещо, на което те няма как да се насладят, предвид настоящата обстановка. Ние пък си пожелаваме един слънчев ден българските институции да заработят в синхрон, за да няма други подобни обърквания. Ако станете свидетели или жертви на каквито и да е нередности, сигнализирайте ни.

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции