<iframe width="560" height="315" src="https://dev.gospodari.com/embed-2?id=65594" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: 19 са новите с...

Появи се ново огнище на ебола в Конго, засегнато и от Covid-19 и морбили

02 Юни 2020
0 1891

Ново огнище на смъртоносния вирус eбола избухна в Демократична република Конго – страна, която вече се бори с най-голямата в света епидемия от морбили, както и с коронавируса, пише „Ню Йорк Таймс“.

Министерството на здравеопазването на Конго заяви, че новата епидемия от ебола е убила четирима души и е заразила поне още двама в Мбандака, град с 1,2 милиона души, в западната част на страната. Пети човек е починал в понеделник, според УНИЦЕФ.

Преди по-малко от два месеца Конго бе на път да обяви официален край на епидемия от ебола в източната част на страната, която продължи близо две години и уби над 2275 души. Тогава беше открит нов случай на заболяването.

Появи се ново огнище на ебола в Конго, засегнато и от Covid-19 и морбили

Все пак, според официалните лица, заразата е в последната си фаза.

Не е ясно как ебола се е появила в Мбандака, която е на около 750 мили западно от почти победеното огнище на източния край на страната.

Конго е най-голямата страна в Африка на юг от Сахара и е поставена под ограничения за пътуване, за да се предотврати разпространението на Covid-19. Досега съобщените случаи на коронавирус са предимно в столицата Киншаса, също на запад. Конго е отчелa общо 3049 случая на коронавирус, включително 71 смъртни. Тестването обаче е ограничено, така че е невъзможно да се знае какъв е истинският мащаб на епидемията.

Появи се ново огнище на ебола в Конго, засегнато и от Covid-19 и морбили

Повече от 350 000 души са се заразили с морбили в страната от януари 2019 г., а над 6500 са починали.

Д-р Матшидисо Ребека Моети, регионалният директор на Световната здравна организация за Африка, написа в Twitter, че макар новата епидемия от ебола да представлява предизвикателство, СЗО, заедно с Министерството на здравеопазването в Конго и Африканските центрове за контрол и превенция на заболяванията, са готови да се справят с него.

Ебола причинява температура, кървене, слабост и коремна болка и убива около половината от тези, които заразява. Предава се чрез контакт с болни или мъртви хора или животни. Заразата е кръстена на река Ебола в Конго, където за първи път е идентифицирана през 1976 г.

Най-голямото известно огнище на инфекцията избухна през 2014 г. в западноафриканските страни Гвинея, Либерия и Сиера Леоне. Тогава загинаха над 11 000 души, но след това изследователите разработиха ваксини и методи за лечение, които могат да ограничат предаването на болестта.

Източник: „Ню Йорк Таймс“

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции