<iframe width="560" height="315" src="https://dev.gospodari.com/embed-2?id=63140" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Втората лека...

Правителството разхлабва масово мерките срещу коронавируса (видео)

03 Май 2020
0 12759

Министерският съвет съвместно с Националния оперативен щаб оповести разхлабване на мерките срещу разпространението на Covid-19 по време на извънреден брифинг.

От понеделник автоинструкторите възобновяват дейността си при спазване на хигиенните мерки в условията на пандемия.

Ще се разреши практикуването на инвидуални спортове на открито в парковете и планините около София при спазване на мерките за ограничаване на разпространението на коронавируса, но не и състезанията. Отварят врати и плувните басейни, при спазване на хигиена в съблекалните.

“Тенис на корт и тичането в парка може да повиши имунитета на хората. Лично проф. Кантарджиев държи да разрешим отварянето и на плувните басейни като се спазват изискванията за дезинфекция в съблекалните”, каза Борисов.

Терасите и заведенията на открито стават достъпни при съответните мерки за безопасност. Това ще стане възможно, веднага след като РЗИ и Агенцията по безопасност на храните минат на проверки и се уверят, че всички изисквания за безопасност са спазени.

“На първо място е сигурността на клиентите и персонала. Затова там, където масите са много нагъсто, те трябва задължително да се разредят. Това е полезно и за самите екипи – за да се обучат как ще се действа по-нататък. Ако всичко върви добре, тогава ще позволим и работата на големите ресторанти при определени мерки. Правим всичко, гарантирайки, че няма да докараме нов пик на заболяването. Колективният имунитет не сработи никъде по света”, поясни премиерът.

КПП-тата ще бъдат премахнати около следобед на 6 май (Гергьовден). Индивидуален подход ще се прилага при ограничаването на достъпа в отделни квартали и улици в градовете.

„Абсолютно единомислие на щаба има за КПП-тата. Категорично като един считаме, че те изиграха важна роля. Имаме определени места, където заграждаме улица, град, махала и по този начин ще продължим. Считам, че следобед на Гергьовден можем да махнем пропускателните пунктове”, заяви премиерът. 

“По отношение на възобновяването на работата на яслите и детските градини моето мнение е, че няма достатъчно данни по света как това би се отразило на епидемиологичната ситуация. Трябва да се отнесем отговорно към тази мярка и да анализираме страните, в които тя вече се прилага”, каза председателят на Националния оперативен щаб ген.-майор Венцислав Мутафчийски.

Премиерът уточни, че първо около седмица здравните власти ще следят дали след разхлабването на мерките заболеваемостта се покачва и едва тогава ще решат дали да отворят яслите и детските градини.

Борисов бе категоричен, че всички са на едно мнение по отношение на учебния процес. Учениците ще се събират само за изпитите след 7 и 12 клас, и то ри спазване на всички мерки за безопасност.

“Още веднъж голяма благодарност към дисциплинираните. Тези хора са герои! Не се притеснявайте, че сте минати. Изразявам голяма признателност към вашата дисциплина и саможертва. С това сте спасили хиляди животи”, каза още министър-председателят.

Той съобщи, че има и други мерки, които ще бъдат обсъдени между коалиционните партньори в управлението във вторник и бе категоричен, че ако разхлабването на мерките доведе до повишаване на заболеваемостта, то режимът веднага ще бъде затегнат отново.

Видео: Нова ТВ

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции