<iframe width="560" height="315" src="https://dev.gospodari.com/embed-2?id=86949" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Временно спр...

С повишено внимание ще се прилага “AstraZeneca” при жените под 60 г. (видео)

07 Април 2021
0 1897

Ваксината на „Астра3енека” ще се прилага у нас „с повишено внимание” при жените под 60-годишна възраст, тъй като при тях по-често са се появявали тромбози при прилагането на препарата.

Това е решението на българските здравни власти, след като Европейската агенция по лекарствата обяви, че има вероятна връзка между ваксината и нежеланите лекарствени реакции.

Желаещите да се ваксинират с този препарат ще бъдат подробно разпитвани дали употребяват хормонални контрацептиви, дали са пушачи и дали са хипертоници, а ще се следят внимателно и пациентките с наднормено тегло. Д-р Мария Попова от ИАЛ обясни, че ваксинираните ще бъдат проследявани в рамките на 2 седмици.

Комитетът по лекарствена безопасност на ЕМА потвърди положителното отношение между полза и риск от ваксината, подчерта директорът на изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов. Той посочи, че продължава събирането на информация, а се очакват и конкретни инструкции във връзка с нежеланите лекарствени реакции.

Затова и втората доза „Астра3енека” у нас ще започне да се прилага максимално късно – до 84 ден след първата, т.е. към началото на май.

Източник: bTV
Източник видео: bTV

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции