<iframe width="560" height="315" src="https://dev.gospodari.com/embed-2?id=84477" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Къде е Българ...

Проф. Кожухарова: Забавянето на втората доза от ваксината не е проблем (видео)

25 Февруари 2021
0 230

„Въпросът с датата за втората доза от ваксината е административен. Тя се определя на базата на това, което е писал производителят. За AstraZeneca пише, че втората имунизация се прави между 4 и 12 седмици след първата. Дори да минат определените седмици обаче, няма проблем. Имунологията показва, че колкото по-късно се постави втората доза, толкова е по-добър имунният отговор. Слагаме интервали между дозите, защото е възможно през този период човек все пак да се зарази. Хората не бива да се плашат, ако са пропуснали дадената им дата в картончето. Всеки производител пише, че ако имаме остро инфекциозно заболяване, трябва да отложим следващата доза”.

Това обясни в предаването „Здравей, България” по Нова тв проф. Мира Кожухарова.

“AstraZeneca” отново ще забави доставката на ваксини за ЕС, според “Ройтерс”

Тя коментира и острата реакция на здравното министерство към производителя на ваксини AstraZeneca. 

Проф. Кожухарова: Забавянето на втората доза от ваксината не е проблем (видео)

„Реакцията е нормална, защото има предварително сключени договори, които задължават производителя да ги изпълнява. От друга страна това е положението – произвеждат, колкото могат. AstraZeneca явно не са си преценили капацитета. Ще трябва всяка страна да се съобрази с ограниченото количество”, каза епидемиологът. И заяви, че все пак ще има достатъчно ваксини за втората доза.

Как да получите сертификат, че сте ваксиниран?

„Доволна съм, че промениха първоначалното решение да се пази втора доза за ваксинираните. Излизат все повече данни, че първата доза е много важна. Тя създава много висока степен на защита. Втората доза подсилва действието на първата”, поясни Мира Кожухарова.

Според нея е възможно да се наложи да се ваксинираме срещу коронавирус всяка година, както е при грипа.

Източник и видео: Нова тв

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции