<iframe width="560" height="315" src="https://dev.gospodari.com/embed-2?id=59896" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Първи арест за неспазване на карантина в София

29 Март 2020
0 2014

Мъж е задържан с прокурорско постановление за 72 часа, защото е нарушил задължителната 14-дневна карантина, предписана след завръщането му от Швеция, съобщиха от прокуратурата в неделя, пише Свободна Европа.

Това е първият арестуван и обвинен в София по новия текст от Наказателния кодекс, предвиждащ 10 000 до 50 000 лева и до 5 години затвор.

Новите санкции бяха приети на 13 март, когато парламентът обяви извънредно положение заради пандемията от коронавирус. Броят на заразените в България към неделя сутринта е 338, починалите са 8, а оздравелите – 11. Затворени са всички училища, университети, заведения и нехранителни магазини в големите търговски центрове. Отменени са всички културни и спортни събития.

Антивирусни мерки: В София гонят от “Витошка”, в Бургас прибират пейките

Арестуваният Георги Божков е кацнал на летище София с полет през Франкфурт и е отказал да подпише предоставените му от здравните власти формуляри за принудителна самоизолация. Двуседмичната карантина е задължителна за всички българи, завръщащи се от чужбина. Впоследствие полицията е търсила мъжа на постоянния му адрес, но той не се е намирал там.

„Незабавно след отдалечаването си от гишето е провел демонстративно телефонен разговор, в който е изразил задоволство от поведението си, отнасяйки се подигравателно с опитите на служителите на летището да изпълнят служебните си задължения“, уточниха от държавното обвинение без да посочват какво отношение имат тези обстоятелства към обвинението на Божков.

Мъжът е бил задържан с прокурорско постановление за 72 часа, след като здравни инспектори са му взели проба за коронавирус, която е дала отрицателен резултат. Предстои Софийският районен съд (СРС) да разгледа искането на прокуратурата за определяне на постоянен арест на обвиняемия. Заседанието на магистратите ще се проведе в отсъствието на Божков, който ще участва чрез видеовръзка по Скайп.

Във Варна глобяват по 5000 лв. за разходки в Морската градина

„Това е първият случай на задържан за 72 часа в София след влизането в сила на новите правила. В съда има специално избрана зала, в която да могат да бъдат осигурени задължителните изисквания за дистанция“, допълниха от Софийския районен съд.

Макар че заседанието по мярката за неотклонение на задържания Георги Божков би трябвало да е публично, то ще се проведе при закрити врата заради въведените мерки срещу разпространението на коронавируса. До изтичането на извънредното положение достъпът до съдилищата в страната е силно ограничен и те разглеждат само някои видове дела, за да се избегне струпането на хора в съдебните сгради.

Източник: Свободна Европа

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции