<iframe width="560" height="315" src="https://dev.gospodari.com/embed-2?id=57311" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Кон избутва о...

Първи два случая на коронавирус в България, чака се потвърждение от здравните власти (видео)

08 Март 2020
0 3744

Първите положителни проби за коронавирус у нас вече са факт, се разбра късно снощи от извънредна пресконференция на Националния оперативен щаб. Става въпрос за 27-годишен мъж, който се лекува в болница в Плевен и 75-годишна жена с пневмония в болница в Габрово.

 

Инфекциозните отделения в двете лечебни заведения са под карантина. Пациентите няма да бъдат местени в София.

 

КОРОНАВИРУС ИЛИ ГРИП. КАК ДА ГИ РАЗЛИЧАВАМЕ?

 

Заболелите са хоспитализирани преди няколко дни в отделение за хора, за които се е предполагало, че може да страдат от COVID-19. Те вече са в добро здравословно състояние.

 

“Това не са напълно достоверни данни и продължаваме с последващите изследвания и с установяването на контактни лица. Положителните проби вече пътуват към София”, съобщи началникът на Военномедицинска академия /ВМА/ генерал-майор Венцислав Мутафчийски. И допълни: “Нулевият пациент се губи”.

 

“Не можем да кажем, че става въпрос за 100% положителни проби. Пациентите не отговарят на очаквания профил. Не са пътували в чужбина и нямат връзка с рискови дестинации. В отделенията, в които са настанени, няма да се допускат нови пациенти, нито да се изписват такива”, обяви главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев. И допълни, че дори в неделя резултатите да се окажат отрицателни, обявяването на позитивните проби сега не е излишна мярка.

 

ЕПИДЕМИЯТА ОТ КОРОНАВИРУС. КАК ДА СЕ ПАЗИМ И ДА ОТМЕНИМ ЛИ ПЪТУВАНЕТО В ЧУЖБИНА?

 

За установяването на всички хора, които са имали контакт с болните, ще съдейства и МВР, обяви вътрешният министър Младен Маринов.

 

Пациенти и медици, които са били в контакт с жената, дала положителна проба за коронавирус в Габрово, вече са тествани. Пробите им, които са около 30 на брой, са изпратени в София. Това съобщи за NOVA д-р Минко Михов, изпълнителент директор на МБАЛ „Д-р Тота Венкова”.

 

„Пациентката е постъпила на 3 март с диагноза пневмония. Пробата ѝ за коронавирус е взета на случаен принцип, защото е с остро респираторно заболяване. Не сме имали съмнения, че може да е заразена. Сега тя е изолирана. Състоянието ѝ е стабилно”, обясни д-р Михов. И допълни, че 75-годишната жена не е контактувала с много хора преди да бъде хоспитализирана. В нейната стая били настанени още двама души. Проби обаче са взети от всички хора, лежали и работили в цялото отделение от 3 март насам.

 

Генерал-майор Мутафчийски призова българите да спазват добра лична хигиена и хигиена на общуването. А пътувалите до рискови дестинации да остават под домашна карантина.

 

“Мийте ръцете си редовно – поне по 20 пъти на ден на редовни интервали, ползвайте дезинфектант за ръце и не се возете в претъпкани средства на обществения транспорт”, препоръча шефът на ВМА.

 

Част от брифинга на оперативния щаб гледайте във видеото.

 

 

Източници: бТВ, НОВА

 

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции