<iframe width="560" height="315" src="https://dev.gospodari.com/embed-2?id=61612" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Вижте какво с...

Размотават в три болници мъж в тежко състояние (РЕПОРТАЖ)

13 Април 2020
0 7633

Скъпи приятели, епидемията от COVID-19 продължава да блокира дейността на редица лечебни заведения. По-лошото обаче е, че дори и големите и работещи болници невинаги поемат отговорност за пациентите. Такъв е случаят със 78-годишен мъж от София, който вече няколко дни бива размотаван от лечебните заведения: УМБАЛСМ „Пирогов“, Национална кардиологична болница и Токуда.

Нашата репортерка Виктория Симеонова се свърза с внучката на пациента, която разказа за премеждията, през които преминава цялото му семейство. По думите й от 2 април мъжът има висока температура, а в последствие и задух. Първоначално близките са уведомили личния лекар, който е изпратил Бърза помощ. За да бъде прегледан от спешните медици мъжът обаче се наложило РЗИ-София изрично да разпоредят това след молба от личния лекар. При първоначалния преглед медиците от Спешна помощ без тест казват, че това не е COVID-19 и не приемат пациента.

След като състоянието му се влошава, близките му го водят в УМБАЛСМ „Пирогов“. Там отказват да го приемат, защото не са сигурни дали има коронавирус – според тях рискът е по-голям, ако той бъде настанен в отделение за болни от вируса. По-късно заради сърдечните проблеми на мъжа, той е откаран в Националната кардиологична болница. След отрицателен бърз тест за COVID-19 е прехвърлен в „Токуда“, защото медиците в Кардиологичната болница нямат практика да приемат пациенти със съмнения за коронавирус.

В „Токуда“ пристига на 12 април и му правят различни прегледи. Вече установяват, че има проблеми с белите дробове и съществува вероятност да е носител на новия вирус, но след дълги изследвания го отпращат в 2.00 сутринта с призив към близките да го заведат отново за PCR тест днес в 8.00. Тази сутрин никой в „Токуда“ не знае за пациента и след часове чакане той отново е отпратен за домашно лечение.

Внучката на пациента е разговаряла с ген. Венцислав Мутафчийски – началник на Националния оперативен щаб, който категорично е отказал съдействие. Очаквайте скоро продължението на материала, в което ще се опитаме да се свържем с ген. Мутафчийски и с болница „Токуда“!

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции