<iframe width="560" height="315" src="https://dev.gospodari.com/embed-2?id=59439" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Разследват австрийския курорт, от който пламна заразата с Covid-19 в много страни в Европа (снимки)

25 Март 2020
0 1184

Стартират криминално разследване в австрийския ски курорт Ишгъл по обвинения, че първоначалната инфекция е била съзнателно прикрита, а впоследствие мястото се е превърнало в огнище на заразата от коронавирус, пише Telegraph.

Стотици случаи на хора, заразени с Covid-19 в Германия, Исландия, Норвегия и Дания бяха проследени назад до пребиваването им в курорта Ишгъл в Тиролските Алпи.

Австрийските власти вече са изправени пред въпроси, след като се появи информация, че курортът е продължил да да работи цяла седмица след тревожния сигнал.

Във вторник австрийските прокурори внесоха обвинения, че огнището на заразата е било прикрито още през февруари.

“Обвиненията са твърде сериозни, така че е необходимо да бъдат разследвани незабавно”, заяви говорител на регионалното правителство в Тирол.

Новите обвинения идват само дни след появата на съобщение, което показва, че местните власти знаят за епидемията в Ишгъл още от 9 март, но призовават туристическите фирми да не я разгласяват.

Австрийски курорт – тайният развъдник на коронавирус в Европа

До 13 март включително курортът продължава да обслужва туристи, цяла седмица след като властите в Исландия предупредиха австрийските си колеги, че са засекли случаи на заразяване с коронавирус на туристи, завърнали се от Ишгъл.

Курортът Ишгъл е популярен със своя нощен живот с различни алкохолни игри, провеждани в многото барове. Активният сезон там обичайно продължава до късно през месец май.

Смята се, че именно тези алкохолни надпревари са спомогнали за разпространението на инфекцията в курорта и по-специално играта, наречена „бирен понг”. Според правилата ѝ играчите се редуват да изстрелват с уста едно и също топче за пинг-понг в бирена чаша.

Разследват австрийския курорт, от който пламна  заразата с Covid-19 в много страни в Европа (снимки)

Под най-голямо подозрение засега е популярният бар „Китцлох”, чийто служител показа положителна проба за вируса на 7 март.

В текстово съобщение местен депутат призовал собственика да затвори бара, “докато случаят утихне”. Това съобщение бе публикувано миналата седмица.

„Очаква ни бедствие в Ишгъл”, заяви кметът на града Вернер Курц. „Тук още не говорим за икономическите последици от скандала. Тях ние ще ги преодолеем, както преодоляхме наводненията и лавините в миналото.”

Източник: Telegraph

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции