<iframe width="560" height="315" src="https://dev.gospodari.com/embed-2?id=59371" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Борисов: Държ...

Ресторантьори към управляващите: Така не можем да живеем! (репортаж)

24 Март 2020
0 36535

Скъпи приятели, извънредното положение в България е свързано с много строги мерки с цел ограничаване на разпространението на заразата с COVID-19. Ние от gospodari.com подкрепяме тези рестрикции, но за съжаление се оказва, че за хиляди българи те са пагубни.

В емоционално интервю с нашата репортерка Виктория Симеонова представители на бизнеса разказаха за трудностите, пред които ги изправя настоящото положение. Без яснота кога ще могат да се върнат към нормалния си работен режим, без доходи и перспективи, те са възмутени от липсата на адекватна социална политика спрямо всички, които не могат да работят заради ограниченията.

„Всички имаме семейства, деца. Казват да си продадем колите. Нямам кола. Бъбреците си ли да продам?“, споделиха ресторантьори. Те дадоха пример със социалната политика на страни като Румъния, Гърция, Албания и Унгария, където всички останали без работа заради обстоятелствата, са компенсирани с пари и социални придобивки. Според тях идеята държавата да плати 60% от брутните възнаграждения не е решение – малко работодатели биха могли да допълнят останалите 40% и да внесат всички осигурителни вноски и данъци за своите служители.

Представителите на туристическия бранш се обединяват зад няколко конкретни искания:

  • Държавата да изплати минимум 75% от минималната работна заплата на всеки един, който е останал без работа, в следствие от наложените строги ограничителни мерки. Тези средства да не бъдат обвързани с ангажименти от страна на работодателите.
  • Държавата да поеме здравноосигурителните вноски, дължими към Националния осигурителен институт, за периода на неизпълнение на трудовите ангажименти по време на обявеното извънредно положение.
  • Да бъдат замразени всички вноски по кредити на засегнатите до отменяне на извънредното положение.

Всички, които подкрепят исканията им и са съпричастни с тях, могат да се включат в организираната от тях петиция тук.

Обръщаме се към управляващите с надежда те да чуят исканията на хилядите хора, които в момента са в това тежко положение, и да намерят решение за този социален проблем, чиито размери тепърва ще се разрастват.

Прочети повече Прочети малко

Коментари

  • Denica Petrova

    27 Март 2020

    само за пари мислят, аман

Покажи всички Скрий

Реакции