<iframe width="560" height="315" src="https://dev.gospodari.com/embed-2?id=90061" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Папа Францис...

Румен Радев предаде послание от папата към българския народ (видео)

27 Май 2021
0 658

“Папа Франциск отправи най-топло пожелание към целия български народ за здраве духовен напредък и единение. Нека по-често имаме такива поводи да празнуваме заедно, защото в основата на мира и благоденствието са словото, просвещението и вярата. Ние като българи ще продължаваме да се гордеем с делото на светите братя Кирил и Методий”. Това каза президентът Румен Радев в приветствието си по време на службата в античната базилика „Сан Клементе“ в Рим.

В нея митрополит Антоний отслужи Божествена света литургия за първи път благодарение на преговорите между Българската православна църква и Светия престол като кулминация в честването на просветителската дейност на Светите братя.

Румен Радев предаде послание от папата към българския народ  (видео)

Румен Радев и българската делегация се поклониха пред мощите на св. Кирил.

„Намираме се в свято за всеки българин място – базиликата „Сан Клементе“, където сме свидетели на едно знаково събитие. За първи път има православно служение от български архиереи, което увенча с нов духовен венец нашата почит към великото дело на Кирил и Методий и всички техни последователи. Днес отбелязваме значителния принос на българския народ за културното развитие на всички славянски народи”, каза държавният глава.

Румен Радев предаде послание от папата към българския народ  (видео)

Румен Радев обяви, че българската делегация е получила топло посрещане от папата, на когото е благодарил за това богослужение.

За разлика от предишния път, сега българската делегация е получила достъп до библиотеката на Ватикана. На президента е представен ръкописът на документа, в който се споменава за историята на Петър Богдан. “Това е събитие от огромно значение за България – за нейната история. Едно изключително силно послание за свобода, за чест, за осъзнаването на един народ”, каза той.

Написаната на латински история от Петър Богдан се смята, че е създадена около 1667 – 1668 г. или около век преди История славянобългарска на Паисий Хилендарски.

Радев заяви, че папата е обещал своята подкрепа този труд да се върне в България.

Президентът подари на папата икона домашен триптих от Тревненската школа

Румен Радев разговаря и с държавния секретар на Ватикана кардинал Пиетро Паролин. По-късно през деня държавният глава ще присъства на Божествена света литургия в базиликата “Сан Клементе”.

Видео: bTV

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции