<iframe width="560" height="315" src="https://dev.gospodari.com/embed-2?id=65506" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Само 6 нови сл...

Русия твърди, че разполага с лекарство срещу Covid-19

01 Юни 2020
0 1359

От следващата седмица в Русия започва да се прилага модифицирано японско антивирусно лекарство за лечение на коронавирусни пациенти, предаде Ройтерс, цитирайки шефа на държавния суверенен фонд RDIF Кирил Дмитриев.

По време на клинични опити медикаментът, наречен Avifavir, е помогнал на 330 пациенти да бъдат излекувани от COVID-19 в рамките на четири дни. Твърди се, че дотук препаратът е преминал успешни клинични изпитания, до края на които остава една седмица.

Министерството на здравеопазването е издало разрешение за използването му по ускорена процедура.

Русия твърди, че разполага с лекарство срещу Covid-19

Avifavir ще се прилага в лечението на 60 000 пациенти месечно и по думите на Дмитриев “ще промени играта”, макар все още да няма създадена ваксина срещу новия коронавирус. 

„Вярваме, че това е смяна на играта. Това ще намали напрежението в системата на здравеопазването, ще имаме по-малко хора, изпаднали в критично състояние, а при 90% от хората ще елиминира вируса в рамките на 10 дни“, каза Дмитриев. „Ние вярваме, че лекарството е от ключово значение за възобновяване на пълната икономическа активност в Русия. Хората трябва да спазват правилата за социално дистанциране и, разбира се, трябва да имаме ваксина, но това е комбинация от тези три лоста.”

Япония предоставя на България и други страни безплатно лекарство за Covid-19

Дмитриев заяви, че новото лекарство, което се предлага под формата на таблетки, ще позволи на хората да прекарват по-малко време в болница и ще намали времето, в което са заразни. Той посочи, че лекарството има малко странични ефекти, но не е подходящо за бременни жени.

Avifavir e бил особено ефективен при пациенти, страдащи от леки или средни симптоми на болестта.

Avifavir, известен като Favipiravir, е разработен за първи път в края на 90-те години от японска компания, закупена по-късно от Fujifilm. Лекарството въздейства върху механизма за възпроизвеждане на вируса.

Русия твърди, че разполага с лекарство срещу Covid-19

Руските специалисти са модифицирали генеричното лекарство, за да повишат ефективността му за лечение на COVID-19. Дмитриев заяви, че Москва ще бъде готова да сподели подробностите на тези модификации с други страни в рамките на две седмици.

Източник: Ройтерс

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции