<iframe width="560" height="315" src="https://dev.gospodari.com/embed-2?id=64088" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Само 5% от исп...

СЗО: Умората от извънредните мерки в Европа е опасна

15 Май 2020
0 2773

Усилията за удържане на пандемията от новия коронавирус под контрол могат да бъдат накърнени, ако гражданите започнат да се разочароват от официалните предписания. За това предупреди ръководителят на европейския клон на Световната здравна организация Ханс Клуге, цитиран от Медиапул.

“Умората от извънредни мерки заплашва ценния напредък, който постигнахме в борбата срещу вируса. Съобщения за недоверие към властите и конспиративно мислене подхранват движения против социалното и физическо дистанциране”, каза експертът от базирания в Копенхаген регионален клон на организацията.

СЗО: Умората от извънредните мерки в Европа е опасна

“Недоверието, съпротивата на мерките, пренебрежението към промените в поведението, които всички направихме, за да се ограничи Covid-19, ще ни поставят в ситуация, която никой от нас не желае”, посочи още той.

СЗО: Коронавирусът може никога да не изчезне и да предизвика криза и на психичното здраве

Според него, има също хора, които са прекалено предпазливи, което пък ограничава социалните им контакти и достъпа до здравни услуги. Клуге подчерта, че няма място за самодоволство и хората трябва да останат бдителни.

В Европа са регистрирани 160 000 починали – повече от половината (56 процента) от смъртните случая по света. Заразените са 1.78 милиона, което представлява 43 на сто от потвърдените случаи по света.

На 13 май броят на починалите от коронавирус в Испания надхвърли 200 за първи път от 8 май, съобщи здравното министерство в Мадрид. В резултат на новите 217 смъртни случая общият им брой от началото на пандемията досега достигна 27 321.

Регистрираните заразени са се увеличили с нови 506 и до 14 май те са вече 229 540. Оздравелите за деня са 2551 и общо досега – 143 374 пациенти.

Засега европейските изследвания сочат, че едва между 4 и 5% от жителите имат антитела при около 60% желана стойност за постигане на колективен имунитет.

Швеция, която не наложи строги ограничения като други държави, допуска, че при нея делът е значително по-висок.

СЗО: Умората от извънредните мерки в Европа е опасна
Photo by Anders WIKLUND / TT NEWS AGENCY / AFP) / Sweden OUT

Само 4,4 процента от населението на Франция (или 2,8 милиона души) са се заразили с новия коронавирус – много повече, отколкото според официалната статистика, но значително по-малко от равнището за постигане на т.нар. “стаден имунитет”, показва изследване на научния институт “Пастьор”.

На 13 май бе съобщено, че броят на смъртните случаи от коронавирус във Франция е надхвърлил 27 хиляди, след като за последните 24 часа са били регистрирани още 83 починали. В същото време броят на пациентите в реанимация продължава да спада.

Германия пък потвърди нови 933 заразени с коронавирус, с което общият им брой става 172 239 души, съобщи Институтът за инфекциозни болести “Роберт Кох”. За 13 май има и 89 починали от коронавируса. Общият брой на жертвите в Германия надхвърли 7723 души.

Великобритания – втората най-засегната от новия коронавирус страна в света, започна да смекчава карантината – плахо и само в Англия. Пандемията от новия коронавирус е отнела живота на над 33 000 души с положителен тест в британски болници и домове за пенсионери, и е заразила близо 230 000, според данните на санитарните власти, но действителността изглежда много по-тежка, защото статистическата служба вече преброи към 1 май над 36 000 смъртни случая, за които се подозира, че може да са причинени от Covid-19.

Децата във Финландия тръгнаха тази седмица на училище след осем седмици прекъсване, но може отново да се върнат към дистанционното обучение след лятната ваканция – зависи как ще се развие коронавирусната пандемия. До момента коронавирусът е взел 284 жертви в страната, където заразените са общо над 6000. Смъртността е по-ниска, отколкото в съседните страни, затова епидемиолози предупреждават, че следващите вълни във Финландия може да се окажат по-тежки.

Броят на заразените с новия коронавирус в Русия нарасна на 13 май с 9974 и болните в страната надхвърлиха 252 245.

Източник: Медиапул

Снимки: Pixabay

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции