<iframe width="560" height="315" src="https://dev.gospodari.com/embed-2?id=61234" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Дете-чудо пос...

Синодът е убеден, че в храмовете няма зараза, но службите за Великден ще се провеждат навън (видео)

09 Април 2020
0 1042

Въпреки че страни по цял свят затварят храмовете заради епидемията от коронавируса и въпреки призивите Великден да не се отбелязва в църквата тази година, служби все пак ще има. Това бе съобщено след поредната среща по темата между премиера Бойко Борисов и Светия Синод.

„Светият Синод препоръчва полетът до Тел Авив да не се осъществи. Българската Патриаршия няма да раздава върба и цветя на празника Цветница“, съобщи ловчанският митрополит Гавриил.

Светият синод с абсурдно изказване: Епидемиите прекратяват действието си в църквата, заразяват се само хора със слаба вяра

По неговите думи, средствата, предвидени за пътуването до Тел Авив, ще бъдат насочени към борбата с Covid-19. A благодатен огън ще бъде взет от местата в България, където такъв се пази.

„Службата на Великден ще започне навън, а не вътре, каквато е традицията“, каза още митрополитът. По неговите думи, изтривалките пред църквата се напояват със спирт, а иконите се дезинфекцират. Той призова богомолците в храма да бъдат с маски.

„Не вярвам, че в храма човек може да се заради“, каза още ловчанският митрополит Гавриил. „Не се страхувайте. Където е Божията благодат, там умират всички микроби“, уверен е той.

Църковните служби в Гърция по Великден ще бъдат отслужени без миряни

Все пак Борисов призова гражданите да се въздържат от ходене в църкви и манастири точно сега, а при посещение да се спазват строги хигиенни мерки. Според него, хората в църквите са намалени след въвеждането на извънредното положение в страната.

„Много от владиците са си осигурили голямо количество маски, за да се раздават безплатно на тези, които няма да имат“, каза той.

И добави: „Камбаните ще бият, защото те са ни спасили и от робството. Владиците поеха ангажимент за хигиената. Факт е, че досега, макар че в заповедта не знам дали беше упоменато, но не сме затваряли църквите и манастирите. Нашите свещеници и владици вътре в храмовете се стараят и имам уверението на всички от тях, че особено по празниците всички карантинни мерки ще бъдат взимани лично от владиците и поповете, които ще призовават за дистанция и маски. Колегите от МВР максимално тактично и внимателно отвън ще има създадат организация да се спазва дистанция, за да можем да почетем найвеликия празник. Правителството, Синодът и обществото в този случай трябва да са много дисциплинирани“, допълни той.

И догодина ще има Великден, напомни Борисов, като отново призова само крайно нуждаещите се да посещават храмовете, а останалите миряни да останат вкъщи пред иконите на празника.

Премиерът добави, че пикът на заразата се очаква до 10-15 дни, седмица след Великден.

Видео: Нова тв

Снимка: Булфото

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции