<iframe width="560" height="315" src="https://dev.gospodari.com/embed-2?id=57019" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Samsung представ...

Снимки от лунната сонда “Чанъе-4” показаха как изглежда далечната страна на Луната

27 Февруари 2020
0 414

Китайската сонда “Чанъе-4”, която бе първата, кацнала върху далечната страна на Луната, разкрива все повече тайни за нашия спътник, твърди ново проучване.

 

“Чанъе-4” кацна в кратера Фон Карман на 3 януари 2019 г., след което пусна лунохода на име “Юйту-2”, чиято цел е да изследва тъмната страна на Луната.

 

 

Снимки от лунната сонда &#8220;Чанъе-4&#8221; показаха как изглежда далечната страна на Луната

 

 

Оборудван с устройство наречено “лунен проникващ радар”, роувърът успя да изследва Луната, използвайки радиосигнали и достигайки дълбочина 40 метра под лунната повърхност – три пъти повече от дълбочината, която предишната мисия на Китай, “Чанъе-3”, беше в състояние да проучи.

 

“Чанъе-3” кацна на лунната повърхност през 2013 година.

 

ГЕНИАЛНАТА ИДЕЯ, КОЯТО НИ ДОВЕДЕ ДО ЛУНАТА

 

 

“Повърхността, на която “Чанъе-4″ кацна, е много по-подходяща за изследване чрез радиовълни. Това качествено наблюдение предполага напълно различен геоложки контекст за двете зони на кацане”, заяви Ли Чунлай, професор по научни изследвания и заместник директор на Националната астрономическа обсерватория на Китайската академия на науките, която ръководеше мисията.

 

 

Снимки от лунната сонда &#8220;Чанъе-4&#8221; показаха как изглежда далечната страна на Луната

 

 

Радарът откри камъни с различни размери, заедно с порест, гранулиран материал. Това вероятно се дължи на факта, че Луната доста често е била удряна от метеори и други отломки през ранното и хаотично начало на нашата Слънчева система.

 

ЗЕМНИ ОРГАНИЗМИ МОЖЕ ДА СА ОЦЕЛЯЛИ СЛЕД КАТАСТРОФА НА КОСМИЧЕСКИ АПАРАТ НА ЛУНАТА

 

Когато Луната е била ударена от обект, тя изпращала вълна от материал другаде по повърхността, а с течение на времето кратерите, които виждаме сега, са се превърнали в най-горния слой, с редуващи се слоеве от камъни и насипни, фини материали, заровени под тях.

 

Тези данни бяха събрани през първите два дни, когато луноходът анализираше лунната повърхност, създавайки първия електромагнитен образ на нещата, които се крият под нея.

 

 

Снимки от лунната сонда &#8220;Чанъе-4&#8221; показаха как изглежда далечната страна на Луната

 

 

“Тези открития показват, че широкото използване на лунния проникващ радар може значително да подобри нашето разбиране за историята на Луната и би могло да ни помогне да разберем повече детайли за геоложката еволюция на далечната страна на нашия естествен спътник”, каза Чунлай.

 

В момента учените се опитват да разберат състава на лунната мантия, която съществува между кората и ядрото, и когато астероидите или други обекти се сблъскат с Луната, кората се напуква и парчета от мантията достигат до повърхността.

 

“Юйту-2” ще продължи анализа си на далечната страна на Луната, докато екипът, ръководещ мисията, търси начини да върне някои от пробите на Земята за по-обстойно изследване.

 

 

Източник: CNN

 

 

 

 

 

 

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции