<iframe width="560" height="315" src="https://dev.gospodari.com/embed-2?id=110724" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Как и защо Кь...

Съветът на Европа призова България спешно да ограничи влиянието на Гешев

04 Декември 2021
0 2492

България трябва да предприеме “спешни мерки” за намаляване на влиянието на главния прокурор върху следващия Висшия съдебен съвет и Прокурорската колегия. За това призова Комитетът на министрите на Съвета на Европа, пише Mediapool.

Как и защо Кьовеши реши да заобиколи Гешев

Съветът на Европа призова България спешно да ограничи влиянието на Гешев

Оттам за пореден път констатираха, че страната ни не изпълнява решението на Европейския съд по правата на човека по делото “Колеви срещу България”. Комитетът на министрите обяснява, че ако влиянието на главния прокурор не бъде намалено, то няма как да се въведе ефективна процедура за временното му отстраняване. Нито пък да се проведе ефективно разследване срещу него.

Властта на главния прокурор в момента може да има “смразяващ ефект” върху лицата, които са натоварени с разследването срещу него.

В началото на седмицата стана ясно, че спецпрокуратурата е отказала да образува разследване срещу Иван Гешев за неколкократното публикуване на СРС-та. В един от тези случаи пресцентърът на прокуратурата разпространи дори запис на телефонен разговор на президента Румен Радев. Комитетът призовава българските власти да приемат и конституционни изменения, ако е необходимо. Целта е “да се гарантира независимостта” на хората, които участват в разследване спрямо главния прокурор.

В последния доклад на ЕК за върховенството на закона, България бе остро призована да реши проблема с недосегаемостта на главния прокурор. Европейската комисия също настоява да се намали неговото влияние върху Висшия съдебен съвет (ВСС).

Планът за възстановяване и устойчивост

В интервю за Mediapool служебният правосъден министър Иван Демерджиев обясни, че ЕК директно предупреждава България, че ако не реши този проблем няма да получи пари по Плана за възстановяване и устойчивост.

“Никакви пари. Брюксел ни казва, че ако ние не установим върховенство на правото, ако ние не подчиним тази държава на правовия ред, няма да се получат тези пари”, каза той.

Съветът на Европа призова България спешно да ограничи влиянието на Гешев

Източник: Mediapool

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции