<iframe width="560" height="315" src="https://dev.gospodari.com/embed-2?id=46725" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Новият Еърбъ...

С умишлен взрив на ракета SpaceX завърши тестовете си за аварийно спасяване на екипа (видео и снимки)

20 Януари 2020
0 1564

Ракетата Falcon 9 бе изстреляна космическия център Кенеди в 10:30 сутринта при нормална процедура, но само след една минута във въздуха двигателите на капсулата Dragon Crew я изпратиха далеч от Falcon 9.

 

Двигателите върху капсулата я задвижиха на безопасно разстояние, след което ракетните двигатели умишлено се изключиха, а ракетата се взриви.

 

 

""

 

 

Капсулата достигна обещаваните 43 км, преди да се спусне с парашут в крайбрежието на Космическото крайбрежие на Флорида, отбелязвайки деветминутния тестов полет като триумфален.

 

Два манекена бяха използвани като пътници за този изстрел, но за следващия тест се очаква двама астронавти на НАСА да бъдат на борда.

 

Контрольорите на полети в централния офис на SpaceX в Калифорния с вълнение разпространиха новината, тъй като тестът е знак за успешни протоколи за безопасност при работата на ракетата и капсулата.

 

"Това е основната цел на този тест – да покаже, че можем да пренесем астронавтите безопасно далеч от ракетата, в случай че нещо се обърка", казва Бенджи Рийд, директор на SpaceХ и  ръководител на мисията.

 

 

""

 

 

„Това бе един от най-важните тестове за нас“, добави той.

 

Успешният тест е стъпка напред в подмомагането на САЩ да изпраща космонавти към космоса, след като флотилията от космически совалки на НАСА бе "пенсионирана" прзе 2011 г. и агенцията бе принудена да разчита на руските ракети "Союз", за да превози до Международната космическа станция.

 

Кати Людерс – ръководителката на програмата за превоз на космонавти на НАСА заяви, че тестът за аборт е „последният открит етап“, преди астронавтите Дъг Хърли и Робърт Бенкен да бъдат превозени до Международната космическа станция посредством ракетата на SpaceX.

 

 

""

 

 

„Умишлено провалихме полета на ракетата, за да сме сигурни, че системата за аварийно спасяване на космическия кораб, който ще превозва нашите космонавти, работи", добави тя.

 

Според нея, стартът на програмата за превоз на космонавти може да започне още през март тази година.

 

 

""

 

 

Успешният тест се случи само ден, след като SpaceX беше принудена да отмени тестовете за аборт на полета, поради силните ветрове и бурното море.

 

 

Източник: Daily Mail

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции