<iframe width="560" height="315" src="https://dev.gospodari.com/embed-2?id=58743" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Тайсън Фюри п...

С 2-3 месеца карантина ще преборим коронавируса, обяви учен от БАН на Министерски съвет (видео)

19 Март 2020
0 4124

„Предприетите мерки от правителството работят, което се вижда от изчисленията и прогнозите. Ако карантината се задържи, след 3 седмици ще имаме добри новини за намаляване на тенденцията, а след 2-3 месеца ще можем вече да се похвалим, че сме изчистили заразата”, заяви проф. Николай Витанов от БАН. „Това обаче ще стане при условие, че карантината не се пробие”, категоричен бе той.

Днес се проведе среща между учени, вицепремиера Томислав Дончев и началника на Оперативния щаб ген. Венцислав Мутафчийски. На нея стана ясно, че академията на науките се включва с помощ в борбата срещу коронавируса.

Едно от основните действие ще бъде създаването на специални математически модели, които да проследяват движението на коварната зараза.

„Смятаме, че това е изключително ценно попълнение към работата на Кризисния щаб. Създаването на математически модели, особено във връзка с определените региони и с възрастовите разпределения на населението, гъстота на населението, появата на нови случаи биха ни дали особено ценна информация, с която да вземем редица решения, а именно пренасочване на медицински специалисти и ресурси за справяне с епидемията”, допълни Мутафчийски.

„От днес се присъединяваме с нашия капацитет и експертиза в областта на математическо моделиране в биологията. Целта е да използваме математически модели, за да можем да имаме прогнози как ще се развива по-нататък динамиката и процесът, свързан с разпространението на коронавируса”, каза председателят на БАН акад. Юлиан Ревалски.

И добави: „Наши колеги работят още от самото начало с модели, които развиваме в последните години, в рамките на национална програма „Информационни и и комуникационни технологии в областта на образованието, науката и сигурността“. Това не е нещо ново, което правим. Работим го от доста време“.

Томислав Дончев съобщи, че от днес започва производството на защитни костюми в още две фабрики у нас.

„Засега се произвеждат по 200 костюма на ден, но темпът може да бъде увеличен”, каза той.

Трети починал от коронавируса у нас, случаите на заразяване вече са 94 (видео)

По думите му днес ще бъдат осигурени и маски за всички общопракиткуващи лекари.

Във връзка със завръщането на големи групи роми от чужбина в България, щабът препоръча на МВР и местните РЗИ по-активна работа в тези ромски общности.

„Трябва сериозен подход към това какво е коронавирус, какво е карантина, как се предпазва човек, как се предава заболяването, и това е в ход. Затова моля да не звучи като дискриминация, но ще има по-висока активност в ромските квартали”, посочи ген. Венцислав Мутафчийски.

Видео: Нова тв

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции