<iframe width="560" height="315" src="https://dev.gospodari.com/embed-2?id=98834" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: София (май) ще...

Таксиметровите шофьори в София искат двойно увеличение на цените си

08 Септември 2021
0 692

Съгласно Закона за автомобилните превози общинските съвети определят и гласуват долната и горната граница на тарифите, по които таксиметровите компании работят.

Таксиметровите шофьори в София искат двойно увеличение на цените си

От вчерашното заседание на транспортната комисия обаче стана ясно, че таксиметровите фирми искат значително повишаване на цената на услугата в София, съобщава СЕГА.

Такситата поскъпват, първоначалната такса се вдига двойно (видео)

„Настояваме за корекция на минималните и максималните тарифи, които са за град София, тъй като те са в сила от 2012 г. и вече 9 години не са актуализирани. Респективно за това време тежестта върху такситата се е увеличила със 134 на сто. Само за последните 5 месеца горивото, което се използва най-масово в такситата, е поскъпнало с около 100%. Цените на задължителните застраховки пък са се увеличили с 35%“, мотивира искането си Петър Владимиров, представител на Националния таксиметров синдикат.

Таксиметровите шофьори в София искат двойно увеличение на цените си

В момента минималната дневна тарифа за курс в София е 77 стотинки на километър, а максималната – 88 стотинки. При нощната тарифа минималната ставка е 1,30 лв./км., а максималната – 1,6 лв./км.

От Националния таксиметров синдикат изчислиха, че за да изкарва един шофьор на такси по 1 600 лв. на месец при 8-часов работен ден и 22 работни дни минималната дневна тарифа трябва да е 1,42 лв./км., а нощната тарифа – 1,74 лв./ км. По отношение на максималната тарифа от синдиката предлагат дневната да е 2,25 лв./км., а нощната – 2,76 лв./км.

Ако Столична община приеме и се съобрази с изчисленията на Националния таксиметров синдикат, минималната и максималната тарифа на таксите ще се повиши с близо 100%. 

Таксиметровите шофьори в София искат двойно увеличение на цените си

Останалите браншови сдружения подкрепиха исканията на Националния таксиметров синдикат и коментираха, че в най-лошия случай СОС трябва да направи така, че сегашните максимални тарифи да станат минимални в близко бъдеще.   

Големите компании поискаха още да се въведе единна тарифа за целия град, която да замести минималните и максималните ставки.

Исканията ще бъдат обсъдени отново на следващо заседание на същата комисия през септември. 

Източник: СЕГА

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции