<iframe width="560" height="315" src="https://dev.gospodari.com/embed-2?id=90175" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Ваксинацията...

Теорията за лабораторния произход на Covid напусна конспиративния терен и стана “хипотеза”

28 Май 2021
0 652

Над година след началото на пандемията човечеството има шанс да се справи с нея чрез ваксините и да гледа напред, но не успява да се обърне назад: къде, кога и как се е появил коронавирусът SARS-CoV-2, причиняващ болестта Covid-19?

Президентът Джо Байдън върна вниманието към тези въпрос и превърна отхвърляна в публичното пространство като “конспиративна” версия в хипотеза, пише “Дневник”.

Доказателствата за тази хипотеза в момента не са повече, отколкото бяха преди година. Политическата ситуация днес обаче е различна.

Ексклузивно: Конспирациите за появата на коронавирус (Господари на Уеба – 2 част, Епизод 11)

Какво се знаеше до момента

Първото огнище бе в китайския мегаполис Ухан, а засегнатите изглеждаха свързани с пазар за животни. Най-разпространената хипотеза остава тази, че вирусът се е прехвърлил от животно на човек, вероятно от прилеп, чрез вид “посредник”.

Теорията за лабораторния произход на Covid напусна конспиративния терен и стана &#8220;хипотеза&#8221;

Къде обаче е станало прехвърлянето? Може би в Уханския вирусологичен институт, където се изучават коронавируси, а може би дори вирусът е създаден изкуствено там, твърдяха някои учени, а и представители на Съединените щати по време на администрацията на президента Доналд Тръмп.

Учени от лаборатория в Ухан са лекувани в болница преди Китай да обяви заразата с Covid-19?

В интернет, а и в някои медии, тази версия изглеждаше удобна – нарочно или не, SARS-CoV-2 би могъл да “изтече” от водеща лаборатория, която изучава коронавирусите при прилепите над десетилетие и е само на няколко километра от пазара, сочен като първо огнище на заразата, твърдяха привържениците.

По-голямата част от научния свят обаче я отхвърляше като конспиративна. Подкрепата ѝ от страна на Доналд Тръмп само я дискредитираше в очите на световната общественост, особено след като идваше от държавен глава, препоръчал вътрешно облъчване и пиене на белина като предпазна мярка срещу Covid-19. Освен това и други американски политици разпространяваха версията, че вирусът е биологично оръжие на Китай.

Теорията за лабораторния произход на Covid напусна конспиративния терен и стана &#8220;хипотеза&#8221;

“Сериозно да се обмисли”

Тази седмица Байдън поиска от разузнавателните агенции в САЩ да “удвоят усилията си” и до месец и половина да съобщят резултати в разследването за произхода на вируса, с който се заразиха най-малко 168 млн. души по света и чиито жертви са най-малко 3.5 млн. от началото на пандемията.Новината в думите му бе, че в службите няма едно мнение дали вирусът е дошъл от лаборатория или при естествен контакт на животно и човек. Същата версия, лансирана от предшественика му, дълго бе заклеймявана. Поне две агенции в разузнавателната общност от 17 институции в САЩ подкрепят “лабораторната” версия, а повечето смятат, че нямат достатъчно информация.

Това стана около месец след като учени от Станфорд и Йейл поискаха в отворено писмо в сп. “Сайънс” “сериозно да се обмисли” хипотезата, поне до момента, когато може да бъде напълно отхвърлена.

На практика зад тези призиви застана и водещият епидемиолог на САЩ д-р Антъни Фаучи. Известен като гласа на разума по време на управлението на Тръмп – когато дори бе подложен на натиск да се оттегли – Фаучи бе попитан дали още вярва в естествения произход на вируса.

“Истината е, че не. Не съм убеден в това, трябва да продължим да разследваме станалото в Китай… Тази възможност съществува и съм напълно “за” цялостно разследване дали може да е станало.”

Последва самият Байдън. По думите му лабораторната грешка не бива да се изключва, тъй като разузнавателната общност, натоварена от него със задачата да проучи въпроса още от влизането му в Белия дом, не изключва нито предаването от животно на човек, нито “лабораторния” вариант. Нужна е обаче още работа, каза американският президент.

Теорията за лабораторния произход на Covid напусна конспиративния терен и стана &#8220;хипотеза&#8221;

Той нареди новото разследване малко след твърдения на Си Ен Ен, че е спрял подобен процес в Държавния департамент, започнат по времето на Тръмп, и го е нарекъл “разхищение на средства”.

В дебата се включи и “Фейсбук”. Компанията заяви вчера, че вече няма да премахва публикации с твърденията, че вирусът е създаден от човек, но ще продължи да обсъжда темата със здравни експерти.

Вчера “Ню Йорк таймс” написа, че американското разузнаване е съобщило за голям набор от нови данни, които тепърва трябва да бъдат анализирани и ще се ползва “колосална” компютърна мощност.

Произлязъл ли е коронавирусът от лаборатория в Ухан?

Какво се промени

Информацията, че учени са боледували в Ухан през есента на 2019 г., и връзката на центъра със смъртни случаи в мина през 2012 г. само подсилиха хипотезата. За първия случай писа “Уолстрийт джърнъл”, според който американското разузнаване е разбрало за трима болни в лабораторията в Ухан през есента (това не би било изненада, тъй като британски учени заявиха още миналата година, че SARS-CoV-2 може да циркулира още от септември) със симптоми на коронавирус, част от които може да са и на сезонни вируси.

За втория вестникът отбелязва, че през април 2012 г. шестима миньори в провинция Юннан се разболели със симптоми, подобни на Covid-19, след като влезли в мина в този район в Югоизточен Китай, за да премахнат изпражнения на прилепи. Трима починали, а учени събрали проби, с които установили девет нови типа коронавирус, като един от тях има 96.2% генетично сходство със SARS-CoV-2. Впрочем в цитирания горе доклад учените също виждат възможна връзка с Юннан като място на произход на вируса.

Междувременно и самата Световна здравна организация не заявява с абсолютна сигурност, че вирусът се е появил и предал на човека по естествен път. Объркване създаде и закъснялата мисия на СЗО в Китай, която азиатският гигант позволи дълго след началото на пандемията и която бе със силно контролиран достъп до материали. В Уханския вирусологичен институт мисията е прекарала едва няколко часа, а докладът ѝ бе написан в съавторство с китайски учени.

Въпреки заключението ѝ, че хипотезата за лабораторния произход е “изключително малко вероятна”, малко по-късно директорът на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус заяви, че за отхвърлянето ѝ са нужни още разследвания.

Теорията за лабораторния произход на Covid напусна конспиративния терен и стана &#8220;хипотеза&#8221;

Какво казва Китай

От Уханския вирусологичен институт не скриват, че в същата мина, но по-късно, е имало подобни “находки”. Макар изследователите недвусмислено да отхвърлят смъртта на миньорите вследствие на същия вирус, те потвърждават, че откритите коронавируси може да са само “върхът на айсберга” при прилепите (това заключение също не е ново). Освен RaTG13, който има сходство 96.2% със SARS-CoV-2, средното сходство на останалите е едва 77%, освен това RaTG13 не показва признаци, че може да се предава на човек.

От китайска страна новият дебат предизвиква гняв и нападки. Пекин се е опитвал да насърчава теорията, че вирусът е стигнал в Ухан през американски войници, участвали в игри в града през октомври 2019 г., и САЩ трябва позволят във форта, където те са базирани, инспекция като тази на екипа на СЗО в Ухан.

Снощи китайското външно министерство обвини САЩ в “политическа манипулация и прехвърляне на вината” по темата. Според говорителя на институцията Чжао Лидзиен САЩ “не се интересуват от фактите или истината и имат нулев интерес към сериозно, базирано на науката изследване на произхода”, а само искат да бъде “заклеймен” Китай.

Източник: “Дневник”

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции