<iframe width="560" height="315" src="https://dev.gospodari.com/embed-2?id=65851" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Тръмп отрече ...

Уволниха отново протестиращата медицинската сестра Мая Илиева, този път от болница “Света София”

04 Юни 2020
0 4830

Председателката на Синдиката на медицинските специалисти Мая Илиева отново е уволнена – този път от белодробната болница “Света София”. Във Facebook профила си Илиева написа:

“Аз ОТНОВО се оказах най-конфликтният човек в болницата, в която работех до вчера ( Белодробна болница “Св. София”). Да, до вчера, защото от днес съм ОТНОВО безработна. Това за благодарност, че доброволно (още преди да се знае за допълнителните бонуси) се съгласих да участвам в екипите за обгрижване на пациенти с Covid-19.”

Според Илиева причината за нейното уволнение е, че синдикатът извоювал смяна на статута на болницата в инфекциозна, работейки с пациенти с коронавирус.

“След официално запитване до МЗ и РЗИ от страна на Синдиката на българските медицински специалист статутът на болницата беше променен, а именно: работа, като инфекциозно звено, което включва намаленото работно време, тъй като работехме САМО с Covid пациенти, но това доведе до много извънредни часове, които трябваше да ни бъдат заплатени БЕЗ удоволствие от директора на болницата,” пише още тя в поста си.

Пред Българското национално радио директорът на Белодробната болница д-р Любчо Пенев е заявил, че като работодател има право да не продължи изпитателния ѝ срок. И че статутът на болницата не е променян.

От Министерство на здравеопазването също са съобщили, че статутът на Белодробната болница не е променян, преоборудвани са само отделни звена за лечение на Covid-19, а увеличените разходи за персонал по време на пандемията са факт за много от лечебните заведения. Седемчасово е работното време само за персонала към реанимационните и интензивните отделения, уточняват още от здравното министерство.

Емоционалният си пост Мая Илиева завършва с думите:

“Знам какво мога и знам, че двете ми ръце няма кой да вземе!
Знам също, че съвестта ми е чиста и спя спокойно!
Аз съм БУНТАР по душа!
НЕ ме е СТРАХ!
Това означава само едно…на прав път сме!
Продължаваме!”

Припомняме, че Мая Илиева бе сред медицинските сестри, които се барикадираха в началото на март в сградата на Народното събрание по време на заседание на здравната комисия към Парламента и бяха принудително изведени от служители на НСО. Кадрите от излизането на барикадираните сестри можете да си припомните по-горе.

Медицинските сестри напуснаха сградата на Народното събрание “не по тяхно желание” (видео)

Нахлуването на 5-те медицински сестри в сградата тогава бе част от протест с искане за промени в здравната система.

Медицинска сестра протестира на перваза на Народното събрание (видео и снимки)

На 1 март медицинските сестри опънаха палатков лагер пред Министерски съвет. Едно от исканията им бе увеличение на заплатите на медицинските работници. Според тях на много места в страната обещаното от 1 януари по-високо възнаграждение не е станало факт. 

Източник: БНР

Видео: Нова

Снимка: БулФото

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции