<iframe width="560" height="315" src="https://dev.gospodari.com/embed-2?id=63093" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Ким Чен Ун оп...

Учени очертаха три сценария за развитието на коронавируса занапред (видео)

02 Май 2020
0 3816

Потенциално три възможни сценария за развитието на пандемията от коронавируса са извели учени от световната общественост, заяви доц. Димо Димов, секретар на Националния оперативен щаб по време на заключителния брифинг в Министерски съвет.

Учени очертаха три сценария за развитието на коронавируса занапред  (видео)

Първият сценарий предполага серия от повтарящи се малки вълни, които ще се проявяват и през лятото, a след това и последователно за период от 1 до 2 години, постепенно намалявайки някъде през 2021 г. Появата на тези вълни може да варира географски и може да зависи от тов как се прилагат мерките за смекчаване и как се облекчават. В зависимост от нивата на разпространение на заразата, този сценарий може да изисква периодично възстановяване и последващо отпускане на облекчените мерки през следващите 1 до 2 години.

Като сценарий 2 се посочва развиването на по-голяма вълна през есента и зимата на 2020 г., което е типично за сезонните респираторни заболявания и последващи една или повече по-малки вълни през 2021 г. Този сценарий ще изисква възстановяване на облекчените мерки през есента в опит да намаляване на разпространението на инфекцията, за да не се претоварят системите на здравеопазването.

Сценарий 3 предполага така нареченото бавно изгаряне на причинителя. Текущо предаване, възникване на отделни случаи, но без ясно изразен вълнов модел. Той може да варира географски и може да бъде повлиян от степента на смекчаващите мерки, които се прилагат в различните райони. Въпреки, че този трети модел не се е наблюдавал при минали грипни пандемии, той остава възможен за COVID-19. При него навярно няма да се налага възстановяване на облекчените мерки, въпреки, че случаите на инфектиране, както и смъртните случаи няма да се избегнат напълно.

“Независимо от сценариите, като цяло очакванията са между 18 и 24 месеца да се констатира значителна активност на коронавируса. Страните трябва да се адаптират и да вземат мерки, за да се намери баланс на противоепидемичните мерки и възстановяване на живота. Следваме тенденцията на поетапно либерализиране на мерките, като ще се анализира в следващите дни мерките дават ли ефект позитивен или негативен, и ще има ли последващо възвръщане към част от тях, или разхлабване”, добави още доц. Димов. 

47 са новите случаи на Covid-19, спират сутрешните брифинги на Оперативния щаб (видео)

От днес Националния оперативен щаб спира да дава ежедневните си брифинги. Информацията ще бъде представяна под формата на съобщения от доц. Димо Димов, който е секретар на щаба.

Решението за спиране на редовните брифинги е взето от Министерски съвет с убеждението, че българското общество вече е достатъчно информирано по отношение на пандемията Covid-19 и ежедневните излъчвания на брифинга нанасят повече вреда, отколкото полза, се посочва в мотивите.

Източник: Нова ТВ

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции