<iframe width="560" height="315" src="https://dev.gospodari.com/embed-2?id=24733" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Учители пратиха гневно писмо на Кунева заради решения относно олимпиадите по математика

13 Януари 2017
0 5286
Преди броени дни стана ясно, че MOH oтнoвo нямa дa ce cъoбpaзи c пpeпopъĸитe нa Cъюзa нa Maтeмaтицитe в Бългapия и щe пpeĸpoи пpeдлoжeнитe peглaмeнти зa oпpeдeлянe нa paзшиpeнитe oтбopи зa Mлaдeжĸa Бaлĸaнcĸa Oлимпиaдa пo Maтeмaтиĸa и Бaлĸaнcĸa Oлимпиaдa пo Maтeмaтиĸa. Изключени са две важни състезания – Зимните математически състезания и Пролетните математически състезания. Вече отборът ще се определя въз основа на олимпиадата по математика.


В тази връзка Софийската математическа гимназия помести на сайта си открито писмо до Меглена Кунева. Писмото е подписано от директора на СМГ Антони Стоянов, учители по математика в 7, 8 и 9 клас и представители на Обществения съвет към СМГ.


Ето и самото писмо:



До: г-жа Меглена Кунева, заместник министър-председател по координация на европейските политики и институционалните въпроси и  министър на образованието

Копиe до: акад. Петър Кендеров, председател на УС на СМБ



                                           ОТКРИТО ПИСМО



   Уважаема госпожо Кунева,



            Най-престижната изява по математика за българските ученици в младежка възраст е Младежката балканска олимпиада по математика (МБОМ). Българските ученици традиционно се представят силно на тази олимпиада, заемайки челни позиции в класирането – успех, в основата на който закономерно стои утвърдената с годините система по отношение на селекция и подготовка на отбора.

            Традиционно, класирането на ученици в разширения отбор за МБОМ зависи от резултата им на две национални състезания – Зимните математически състезания (ЗМС) и Пролетните математически състезания (ПМС) и на Националния кръг на Олимпиадата по математика. Зимните и Пролетните математически състезания са определящи за формирането на отбора още от самото учредяване на МБОМ, а Олимпиадата по математика е част от регламента от 2008 година насам.

            Наскоро на сайта на МОН бе публикуван регламент за селекция на участниците на  МБОМ, според който съставът на разширения отбор ще зависи само от Националния кръг на Олимпиадата по математика. В тази връзка възникват следните въпроси:

            1. Защо промени в традиционния регламент се извършват, толкова скоро преди ЗМС?

            2. Кое налага толкова дълбоки промени в регламента за формиране на разширен отбор, след като практиката доказва, че съществувалия до момента води до успешна селекция?

            3. Защо се обезсмислят двете най-значими национални състезания по математика – ЗМС и ПМС за възрастовата група 7-8 клас?

            4. Кой персонално застава зад така изготвения регламент?

            Отнасяме се с резерви към концентрирането на цялата тежест за формиране на разширен отбор за МБОМ в едно-единствено състезание и намираме за нередно внасянето на промени в обичайния регламент на този етап от учебната година.

            Новият регламент в голяма степен обезсмисля провеждането и финансирането от МОН на ЗМС и ПМС. Освен това, извършването на селекция за разширен отбор само чрез Олимпиадата по математика води до рискове за изкривяване на тази селекция:

            1. Очевидно е, че по-представително класиране на учениците може да се извърши на база повече състезания, всяко от които изисква пълно и аргументирано решение на задачи, каквито са ЗМС и ПМС.

            2. При невъзможност по здравословни или други причини един ученик да се яви на Национален кръг на НОМ, този ученик автоматично губи възможност да попадне в разширения отбор.

            3. При наличие на несъстоятелна задача в темата (ситуация, която се реализира достатъчно често в последно време), оценяването и класирането стават спорни и относителни.

            4. При учениците в тази възрастова група обемът на знания по математика е относително малък и обикновено за решаване на задачите се използват „трикове“, а с едно състезание не би могло да се провери дали владеят нестандартни техники.

            5. При по-малките ученици е значително по-трудно да откриеш математическия талант и за това има толкова много състезания и толкова много участници в тях, за да се откроят наистина даровитите деца.

            6. Концентрирането на цялата тежест в едно състезание води до завишена опасност от корупционни практики. В допълнение, няма регламент за контестации и преразглеждане на резултати на Областен кръг, който е ключов за достигането до Национален.

            Считаме, че изключването на ЗМС и ПМС от критериите за формиране на разширен отбор за МБОМ е необосновано, противоречи на естествената логика и на традициите, водили до момента до успешна селекция. Тази промяна не е в интерес не само на учениците, а и на за обществото, защото в за всички е важно да се изберат най-талантливите, най-способните и най-умните ученици.



Антони Стоянов, директор на СМГ

Елена Киселова, учител по математика в СМГ на VIII клас

Ваня Данова, учител по математика в СМГ на VIII клас

Мария Томова, учител по математика в СМГ на VII клас

Детелина Найденова, учител по математика в СМГ на VII клас

Илиана Цветкова, учител по математика в СМГ на IX клас

Надежда Буюклиева, учител по математика в СМГ на IX клас

Камелия Първанова, председател на Обществения съвет към СМГ

Мариета Гинчева, член на Обществения съвет към СМГ

Симона Банова, член на Обществения съвет към СМГ

Жеко Жеков, член на Обществения съвет към СМГ

Асен Алексиев, член на Обществения съвет към СМГ

Тодор Пеев, член на Обществения съвет към СМГ


Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции