<iframe width="560" height="315" src="https://dev.gospodari.com/embed-2?id=61645" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Наложиха дес...

„Фондът на фондовете” предоставя 170 млн. лв. гаранции на банките (видео)

14 Април 2020
0 329

„Фондът на фондовете” предоставя 170 млн. лв. гаранции на банките, като се очаква в следващата една година те да обезпечат портфейл от 850 млн. лева кредити. Това каза на брифинг в Министерския съвет изпълнителният директор и член на УС на фонда Светослава Георгиева, цитирана от Нова тв

Тази гаранционна схема е специално създадена, за да отговори на ликвидните нужди на малките и средни предприятия в момента на криза. Това ще са предимно оборотни средства, предоставени под формата на дългосрочни кредити за срок до 10 години. 

„Целта е да подкрепим предприятия, които са в икономическа несигурност. Друга цел е допълнително да се облекчи административната тежест за кандидастващите фирми. Инструментът ще бъде с лесен достъп през банковата система”, поясни тя. 

„Обмисляме възможността кредитите да бъдат безлихвени, особено при фирми, които имат желание да запазят заетостта си такава, каквато е била до момента на кризата. Предвиждат се и удължени гратисни периоди по главницата“, каза още Светослава Георгиева. 

Тя допълни, че вече има създадена и действаща схема за покрепа на най-малките стартиращи предприятия. „По тази програма предпирятията, които отговарят на условията, могат да получат до 50 000 лв. кредитни средства при облекчени условия“, поясни Георгиева.

„Поводът на днешната среща е да отговорим на това ново предизвикателство, до което ни доведе заразата, плъзнала по целия свят. Очакваме икономически и социални последици. Считаме, че България въведе първата категория мерки, които бяха необходими за запазване на живота и здравето ни. Това се оценява на доста високо ниво като правилно решение. Не по-маловажно е това какво трябва да направим, за да запазим потенциала на икономиката и нейните възможности в бъдеще. Съвсем естествено, тази първа вълна от икономически мерки бяха насочени към това да бъде подкрепена и запазена заетостта на най-ценния капитал – човешкия. Това са познатите мерки – 60/40 и отпускането на безлихвени кредити. Смятаме, че можем да допринесем за това общите усилия да имат по-добър резултат. Можем да допринесем за това като структурираме и инвестираме чрез публичните финансови интструменти, които са подкрепени със средства от ЕС”. Това заяви на брифинг в МС Мартин Дановски, председател на УС на „Фонд на мениджър на финансови инструменти“.

Изпълнителният директор на „Фонд мениджър на финансови инструменти в България” Александър Георгиев поясни детайли от основния инструмент, който ще бъде предложен като антикризисна мярка – портфейлната гаранция. „Беше обявено, че Българската банка за развитие  ще приложи такъв инструмент, ние го прилагаме също. Считаме, че това е най-подходящият отговор на ситуацията, така че да облекчим финансовия товар върху всички компании от една страна, а от друга да дадем малко повече увереност на банковата система, която да изиграе своята роля в подпомагането на бизнеса”.  

Според Георгиев портфейлната гаранция е най-удачният продукт, който би  могъл да се използва като антикризисна мярка.

„Хубавото при него е, че той може да остане да се ползва и след изтичането на периода на извънредното положение. Също много удачен финансов продукт за възстановяване във времето, в което банките биха били несигурни да кредитират бизнеса, но с помощта на една такава гаранционна схема те могат да имат увереност да го правят, допълни още той.

Източник: Нова тв

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции