<iframe width="560" height="315" src="https://dev.gospodari.com/embed-2?id=64442" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: 33 са новите с...

Швеция вече е страната с най-висока смъртност от коронавирус в Европа (видео)

20 Май 2020
0 12606

Швеция вече е страната с най-висока смъртност от коронавирус в Европа. Данните са на глава от населението за последните 7 дни.

Скандинавската страна избра по-свободна стратегия в борбата с пандемията. Училищата,  ресторантите и фирмите не спряха да работят. И макар смъртността да намалява, Швеция отчита средно над 6 смъртни случая на 1 млн. души на ден за периода от 12 до 19 май.

Швеция вече е страната с най-висока смъртност от коронавирус в Европа (видео)

Около 3700 души са починали от коронавирус в Швеция през март, показаха данни на статистическата служба на страната, цитирани от The Independent. Около 90 на сто от смъртните случаи са на хора над 70-годишна възраст и живеещи в домове за грижи.

Швеция регистрира най-високата си смъртност в рамките на седмица от миналия век насам

Страната е претърпяла по-висока смъртност в сравнение със скандинавските си съседи – Норвегия е регистрирала 233 смъртни случая, докато 300 смъртни случая са настъпили във Финландия. Швеция обаче има по-голямо население от непосредствените си съседи.

През януари 2000 г. на 100 000 от населението са загинали 110,8 души, което е по-високо от издъхналите 101,1 души през април тази година. Преди това най-високата смъртност е претърпяна през декември 1993 г., когато общият брой смъртни случаи е 11 057 в сравнение с 10 458 през април тази година.

Швеция вече е страната с най-висока смъртност от коронавирус в Европа (видео)
(Photo by Anders WIKLUND / TT NEWS AGENCY / AFP) / Sweden OUT

Шведското правителство изуми Стария континент с това, че остави повечето ресторанти, барове и училища отворени, докато пандемията бушува. Длъжностните лица, които предприеха този подход, твърдят, че той е „по-устойчив“ в дългосрочен план.

Изключението Швеция. Как се бори коронавирус без строги забрани

В момента срещи до 50 души са разрешени, както и посещенията на кафенета и ресторанти, стига да разделят масите и да се обслужват само седнали клиенти.

По-рано този месец главният епидемиолог на страната заяви, че би постъпил по различен начин, за да направи повече за предотвратяване на огнища в шведските домове.

Андерс Тегнел, който ръководи щаба в борбата с коронавирус в Швеция, заяви пред CNBC по-рано този месец, че пикът на инфекциите е преминал в Стокхолм. По неговите думи,  реакцията на страната показва, че училищата могат да бъдат държани отворени без „никакви големи проблеми“.

Швеция отчете общо 30 377 положителни случая на вируса в понеделник с 3598 смъртни случая.

Източник: The Independent

Видео: Нова тв

Прочети повече Прочети малко

Коментари

  • Емил Ламбов

    21 Май 2020

    Информацията е поднесена некоректно в заглавието. Става въпрос за последните седем дни. Вижте статисктиката на СЗО или Кох институт. Като цяло Швеция е доста назад спрямо най-пострадалите страни, но изпреварва по смъртност останалите Скандинавски държави. Материалът с подобен контекст е публикуван от Свободна Европа, но там заглавието е изписано до край- "Швеция е страната с най-висока смъртност от коронавирус в Европа за последните седем дни". На всички, които предприеха унищожителни мерки много им се иска Швеция да се издъни, защото в противен случай няма да имат никакво опрвдание за стореното.

Покажи всички Скрий

Реакции