<iframe width="560" height="315" src="https://dev.gospodari.com/embed-2?id=63809" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Жената с Covid-19...

Ще мутира ли Covid-19 в по-опасен вирус?

12 Май 2020
0 2190

Докато коронавирусът се разпространява по света, има опасения, че той ще мутира във форма, която е по-преносима, по-опасна или и двете, което потенциално ще влоши глобалната здравна криза, пише Guardian. Какво знаем за начина, по който се развива вирусът?

Мутира ли вирусът?

Всички вируси мутират и коронавирусът Sars-Cov-2, който причинява заболяването Covid-19, не е изключение. Мутациите възникват, когато вирусът се репликира вътре в клетките и се допускат грешки при копирането на генетичния му код. За разлика от хората, чиито гени са записани в двуверижна ДНК, коронавирусните гени се пренасят върху едноверижна РНК.

Ще мутира ли Covid-19 в по-опасен вирус?

Колко бързо мутира вирусът?

Коронавирусът всъщност е доста стабилен. Учените са анализирали около 13 000 проби във Великобритания от средата на март и са установили, че новите мутации се появяват приблизително два пъти месечно. Скоростта на мутациите е важна, защото колкото по-бързо мутира вирусът, толкова по-бързо се променя поведението му. Бързо развиващият се вирус може да бъде по-труден за създаването на ваксина, тъй като до момента на разработването му частите на вируса, които имунната система атакува, може да са се променили. Сезонният грип мутира толкова бързо, че се нуждаем от различна ваксина всяка година.

Как варира коронавирусът по света?

Генетичният код на коронавирусите по целия свят показва, че той се разделя на групи, докато се разпространява. В това няма нищо необичайно. Изследователите в Германия идентифицираха три основни генетични групи на вируса през април, които те нарекоха A, B и C. Групи A и C се срещат най-вече при европейци и американци, докато група B е най-разпространена в Източна Азия. Но има и по-малки групи, които учените могат да използват, за да проследят инфекциите обратно до техните източници и в крайна сметка обратно в регион като Ухан или Северна Италия.

Ваксина би осигурила с години защита срещу коронавируса, който според учени мутира бавно

Защо мутациите имат значение?

Мутациите се случват случайно през цялото време. Повечето имат малък ефект и някои пречат на вируса, но с течение на времето могат да се натрупат единични или множество мутации, които правят вируса по-силен, като му позволяват да се разпространява по-лесно. Мутациите също могат да направят вируса по-опасен, например като го направят по-ефективен при заразяване на клетките.

Какви мутации е придобил вирусът?

Редица мутации привлякоха вниманието на учените. Изследователи от Лондонското училище по хигиена и тропическа медицина проучиха над 5000 коронавирусни генома от цял ​​свят и откриха няколко мутации, които може да са доказателство за адаптирането на вируса към хората. Две мутации са в критичния “шип” протеин, който вирусът използва, за да нахлуе в клетките.

В друго проучване учени от Шефилдския университет и Националната лаборатория в Лос Аламос в Ню Мексико откриха подобни мутации, за които авторите твърдят, че могат да помогнат на инфекцията да се разпространи.

Ще мутира ли Covid-19 в по-опасен вирус?

Какво друго могат да ни кажат мутациите?

Докато учените разберат повече за генетичния състав на коронавирусите, те ще могат да използват информацията, за да проследят инфекцията на индивида до близките групи и в крайна сметка да се върнат към неговия произход. Това може да бъде полезно за проследяване на огнища и забелязване на нови инфекции. Но интензивният мониторинг ще отбележи също как вирусът мутира и придобива резистентност към лекарства и ваксини, които се използват в бъдеще.

Е, какво е бъдещето на Covid-19? За момента и учените не могат да бъдат сигурни, но събират все повече информация за вируса, която скоро се надяваме да им помогне да намерят отговора.

Източник: Guardian

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции