<iframe width="560" height="315" src="https://dev.gospodari.com/embed-2?id=58652" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Японско противогрипно лекарство е ефективно срещу Covid-19, твърдят китайските здравни власти

18 Март 2020
0 2052

Медицинските власти в Китай заявиха, че лекарство, използвано в Япония за лечение на нови щамове на грип, изглежда е ефективно при пациентите с коронавирус, съобщиха японските медии в сряда.

Джан Синмин, служител в китайското министерство на науката и технологиите заяви, че лекарството фавипиравир, разработено от филиал на компанията “Fujifilm”, е дало обнадеждаващи резултати при клинични тестове в Ухан и Шънджън, включващи 340 пациенти.

“Той има висока степен на безопасност и очевидно е ефективен при лечението”, заяви Синмин пред репортери във вторник.

Пациентите, на които било дадено лекарството в Шънджън имали отрицателни показатели за вируса след медиана от четири дни след положителна проба, в сравнение с медиана от 11 дни за тези, които не са приемали лекарството.

В САЩ ЗАПОЧНАХА ПЪРВИТЕ ТЕСТОВЕ ВЪРХУ ХОРА НА ВАКСИНА СРЕЩУ COVID-19

В допълнение рентгенови снимки потвърдили подобренията в състоянието на белите дробове при около 91% от пациентите, лекувани с фавипиравир, в сравнение с 62% от тези, които не са били третирани с лекарството.

“Fujifilm Toyama Chemical” – компанията, която е разработила лекарството, по-известно като “Avigan”, отказа да коментира твърденията.

Японско противогрипно лекарство е ефективно срещу Covid-19, твърдят китайските здравни власти

Лекарите в Япония в момента използват същото лекарство в клинични проучвания върху пациенти с коронавирус с леки до умерени симптоми, надявайки се, че то ще попречи на вируса да се размножава.

Източник на японското здравно министерство обаче предположи, че лекарството не е толкова ефективно при хората с по-тежки симптоми.

“Ние вече дадохме “Avigan” на около 70-80 души, но изглежда, че не работи толкова добре, когато вирусът вече се е размножил”, казва той пред “Mainichi Shimbun”.

Същите ограничения са установени в проучвания, включващи пациенти заразени с коронавирус, използващи комбинация от ХИВ-антиретровирусни лечения с лопинавир и ритонавир, добави източникът.

През 2016 г. японското правителство използва фавипиравир като спешно лекарство за борбата с епидемията от вируса Ебола в Гвинея.

Фавипиравир обаче ще се нуждае от одобрение на правителството, за да може да се дава на пациенти с Covid-19, тъй като първоначално е бил предназначен за лечение на грип.

Според източници, лекарството може да бъде одобрено още през май, но ако резултатите от клиничните тестове се забавят, одобрението също може да бъде забавено.

Източник: The Guardian

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции