<iframe width="560" height="315" src="https://dev.gospodari.com/embed-2?id=60847" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: 7 спешни лека...

Спешното в Димитровград отказва да приеме 76-годишен мъж с инсулт (РЕПОРТАЖ)

06 Април 2020
0 11761

Скъпи приятели, за съжаление епидемията от COVID-19 не е опасна само за диагностицираните с вируса. Оказва се, че някои болници са блокирани заради съмнения за пациенти с коронавирус и така спешни случаи остават без медицинска помощ.

Такъв е случаят със 76-годишен мъж от Димитровград. На 5 април той получава инсулт. Извиканата линейка отказва да го вземе, защото в болницата има съмнения за COVID-19. Внучката на пациента – Габриела Иванова разказа повече за случилото се във видеоразговор с нашата репортерка Виктория Симеонова.

От Спешното отделение в Димитровград твърдят, че те няма как да приемат пациента, не са убедени и че ще може да бъде приет в болницата в Хасково. В същото време Наредбата за спешна помощ регламентира, че транспортирането на пациенти с инсулт е задължително и при невъзможност те да бъдат приети в най-близката болница, линейката трябва да ги закара в друго близко и подходящо за състоянието им лечебно заведение. На място от Бърза помощ-Димитровград са видимо раздразнени от това, че близката на пациента иска да разбере как да се погрижи за дядо си в този момент – това показват кадри от скрита камера, която тя е заснела.

След втори телефонен разговор със спешна помощ, в крайна сметка линейка пристига отново и отвежда пациента в Хасково, където е потвърдена диагнозата инсулт и той е оставен за лечение.

Призивът както на Габриела Иванова, така и нашият е да не се пренебрегват пациентите в спешни състояния, както и тези с хронични заболявания – COVID-19 е опасен, но неглежирането на проблемите на другите пациенти също може да бъде фатално.

Искрено се надяваме пациентът да се възстанови скоро и да няма други подобни случаи. Ако станете свидетели или жертви на подобни нередности, сигнализирайте ни!

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции