<iframe width="560" height="315" src="https://dev.gospodari.com/embed-2?id=20435" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Зуека и Рачко...

Господарите отговарят на БНТ за Златния скункс

19 Януари 2016
0 7194

Скъпи приятели, в четвъртък от Господари на ефира връчихме Златен скункс на генералния директор на БНТ1 Вяра Анкова.

 

Реакцията не закъсня и още на другия ден от Tелевизията Mайка излязоха с позиция. 

 

Ето какво казаха водещите на новините в БНТ:

 

"Журналистите от БНТ излязоха с обща позиция, след като Господари на ефира връчиха Златен скункс на обществената телевизия за това, че е допуснала изтичане на предаване преди да бъде излъчено в ефира на телевизията. БНТ подчертава, че винаги сме приемали критиките и сме отговаряли на въпроси на колеги, защото осъзнаваме каква отговорност носим като обществена медия, но не приемаме обвинение без проверка на фактите и без спазване на професионални стандарти."

 

Ние внимателно прочетохме журналистическата позиция на БНТ на техния сайт и сме длъжни да отговорим.

 

Първо, позицията на БНТ е подписана от над 30 журналисти и това ни учудва. Защото е съвсем ясно, че наградата Златен скункс бе връчена за неадекватното управленско решение на телевизията, което доведе до изтичането на собствена продукция в други медии. С подписите си журналистите явно подкрепят това!

 

Може би повечето журналисти се чувстват имунизирани от журналистическа атака? Или се придържат към вечната българска максима "Гарван гарвану око не вади”!

 

От БНТ твърдят още, че нашият Скункс бил "изключително несправедлива манипулация”. Изниква въпросът кой, кое или какво сме манипулирали? Това, че предаването на Валя Ахчиева изтече в други медии преди официалното му излъчване ли? Че това е широко известен факт, ние просто го констатирахме с връчването на Златен скункс.

 

От Телевизията Майка ни приписват и претенция да бъдем "едновременно програмен редактор и консултант по съдържанието на БНТ”. Ако това беше така, заради големия обществен интерес към темата с ваксините, филмът на Валя Ахчиева щеше да бъде излъчен по програма, а не отлаган във времето с мъгляви обяснения и мотиви!

 

Така генералният директор Вяра Анкова щеше да си остане само със Скункса за гафа с новогодишната реч на президента Плевнелиев преди две години.

 

Продължаваме нататък: "Защо Господари на ефира реши да прави тази тема, въпреки многобройните публични опровержения на БНТ и въпреки факта, че предаването на Валя Ахчиева беше предвидено за излъчване и излъчено същата вечер?”

 

Тук отговорът се съдържа в самия въпрос: именно заради тези "многобройни публични опровержения", които БНТ сама се принуди да дава. По този начин обществената телевизия създаде впечатление за упражняване на натиск върху Валя Ахчиева и оставя съмнения за натиск върху самата обществена телевизия. А когато се появят такива съмнения, Господари на ефира започват да задават въпроси и да търсят отговори! Вече 13 години!

 

А на въпроса на колегите от БНТ: "Има ли натиск или поръчка за излъчване на манипулацията със Скункса?", отговаряме веднага! Да, има, и то голям натиск – от многобройната ни аудитория, която изисква нещата в една обществена медия, издържана от данъкоплатците, да се случват при пълна прозрачност.

 

Госпожо Анкова, напомняме ви за обещанато от Вас интервю с Валя Ахчиева. Към днешна дата ръководството на БНТ все още не е дало официално разрешение на г-жа Ахчиева да говори пред нашата камера. Надяваме се тя да го получи, за да бъдат избегнати нови съмнения в задкулисие и цензура!

 

Вижте още:

 

ЗЛАТЕН СКУНКС ЗА ВЯРА АНКОВА 

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции