<iframe width="560" height="315" src="https://dev.gospodari.com/embed-2?id=67134" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: 81 са новите с...

Грета Тунберг подкрепи протестите на движението “Black Lives Matter” и отправи послание към политиците

20 Юни 2020
0 1495

Грета Тунберг заяви, че протестите на движението “Black Lives Matter“ показват, че обществото е достигнало преломна точка, при която несправедливостта вече не може да бъде пренебрегвана. Протестите започнаха в САЩ след убийството на чернокожия гражданин Джордж Флойд от полицай в Минеаполис.

Шведската екоактивистка добави още, че „зелен план за възстановяване“ от пандемията от коронавирус няма да бъде достатъчен за решаването на климатичната криза.

Грета Тунберг призова за „нов път“ след пандемията от коронавирус

Размишлявайки върху протестите, които завладяха земното кълбо през последните седмици, младата активистка каза в интервю за BBC: „Усеща се, че сме преминали някакъв праг, хората започват да осъзнават, че не можем да продължим да стоим далеч от тези неща. Не можем да продължим да замитаме тези неща под килима, тези несправедливости. Хората започват да намират своя глас и да разбират, че могат да окажат влияние.“

Грета Тунберг подкрепи протестите на движението &#8220;Black Lives Matter&#8221; и отправи послание към политиците
(Darryl Dyck/The Canadian Press via AP)

Иначе пандемията от Covid-19 ѝ е дала знаци, че властите са в състояние да действат, когато са изправени пред извънредни ситуации, но климатичната криза трябва да се третира със същата спешност.

„Това показва, че в криза действате с необходима сила“, обърна се Грета към управляващите.

„Основното послание, което подчертава всичко, което ние като активисти за климата застъпваме, е: „Слушайте науката, слушайте експертите“. Изведнъж чухме всички навсякъде да казват това. Усеща се, че коронавирусната криза промени ролята на науката в нашето общество”, твърди Тунберг.

Грета Тунберг подкрепи протестите на движението &#8220;Black Lives Matter&#8221; и отправи послание към политиците

17-годишната екоактивистка посветила времето си в карантина на учене, въпреки че заради честите си пътувания по света тя не присъства често в него физически.

Тя също е използвала времето си за създаване на радиопрограма, наречена „Човечеството все още не се е провалило“ („Humanity has not yet failed“), в което размишлява върху някои от своите преживявания и срещи през последната година и разглежда част от предизвикателствата, пред които е изправен светът при справянето с кризата в околната среда.

„Климатичната и екологичната криза не могат да бъдат решени в рамките на днешните политически и икономически системи“, каза Грета Тунберг. „Това не е мнение. Това е факт.”

Грета Тунберг обяви, че е изкарала коронавирус почти без да го усети

Иначе самата Тунберг каза в края на март, че „вероятно“ се е заразила с коронавирус, след като изпитала симптоми на заболяването след пътуване до Централна Европа.

А във видеото по-горе можете да си припомните една от най-емоционалните речи на младата екоактивистка пред света. „Вие откраднахте моите мечти и детството ми с вашите празни думи“, каза Тунберг пред световните лидери на срещата на върха на ООН за климата в Ню Йорк през месец септември.

Източник: BBC

Прочети повече Прочети малко

Коментари

  • Hitur Petur

    22 Юни 2020

    Тази малка пикла е с болен мозък ,по-точно има синдром на Аспергер.На кратко психично заболяване което е непоправимо.По тази причина изглежда като изрод.Всъщност това е един н шведски изрод

Покажи всички Скрий

Реакции