<iframe width="560" height="315" src="https://dev.gospodari.com/embed-2?id=66291" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Ананиев: Маск...

Експерт от СЗО сам опроверга изказването си, че заразяване от асимптоматични носители на Covid-19 е “голяма рядкост”

10 Юни 2020
0 3556

Експертът на Световната здравна организация (СЗО) Мария Ван Керкхов се самоопроверга в изказването си от понеделник, че възможността за предаване на зараза от преносители на коронавируса, които не показват симптоми, са “голяма рядкост”, пише The Guardian.

„Проучвания на различни модели изчисляват, че около 40% от коронавирусните инфекции всъщност са започнали с хора, които нямат никакви симптоми“, казва сега Ван Керкхов.

Експерт от СЗО сам опроверга изказването си, че заразяване от асимптоматични носители на Covid-19 е &#8220;голяма рядкост&#8221;

По-рано д-р Мариа Ван Керкхов коментира пред медии, че болните от новия коронавирус, които нямат симптоми, всъщност много рядко заразяват околните си.

Доктор Ван Керкхов е технически ръководител в СЗО за Covid-19. Брифингът ѝ в понеделник, в който тя заяви, че асимптоматичните преносители на заболяването са по-скоро рядкост, се основава на няколко проучвания при контактни лица и на непубликувани данни на организацията.

„Използвах фразата „много рядко“ и мисля, че това е подвеждащо относно ситуацията в глобален мащаб. Имах предвид няколко изследвания и данни, които все още не са публикувани“, уточнява Ван Керкхов сега. Тя добавя, че не е споменала изчисленията от 40%, тъй като това са само прогнозни модели, а не твърди данни.

Експерт от СЗО сам опроверга изказването си, че заразяване от асимптоматични носители на Covid-19 е &#8220;голяма рядкост&#8221;

Един от критичните въпроси относно пандемията е колко дълго хората са заразни, преди да проявят симптоми на болестта и колко заразни са те в дните преди инфекцията да се прояви.

Има риск преболедувалите Covid-19 да се заразят отново, твърди СЗО (видео и снимки)

“Знаем, че асимптоматични носители предават инфекцията, но колко често се случва това все още е една от неизвестните около Covid-19. Една от трудностите, пред които сме изправени е, че някои хора изглежда, че нямат симптоми, а всъщност развиват такива по-късно и карат много лека форма на болестта. Може и да не забележат, че са болни“, коментира Ван Керкхов.

Експерт от СЗО сам опроверга изказването си, че заразяване от асимптоматични носители на Covid-19 е &#8220;голяма рядкост&#8221;

Тя допълва, че още една от трудностите е да се прецени точно кога болен от Covid-19 всъщност е заразен за околните.

Източник: The Guardian

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции