<iframe width="560" height="315" src="https://dev.gospodari.com/embed-2?id=18250" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Колко взимат ...

Незаконен строеж в училище

23 Юни 2015
0 18137

 

Отиваме в двора на едно училище, където се строи спортен комплекс с паркинг, вместо да играят деца. Училището се намира в Благоевград, кв. "Еленово", където по следите на истината тръгна нашият репортер Мариета Димитрова. 

 

На 25 април 2014 г. Общинския съвет в Благоевград дава разрешение на кмета Атанас Камбитов да стартира проект за изграждане на спортен комплекс с подземен паркинг. Планирано е за изграждането на комплекса да се отнеме част от двора на училището. Няколко дни по-късно Общината получава отказ за реализацията на този проект директно от Министерството на образованието и науката. Твърдят, че липсват необходими документи и намаляването на училищния двор е незаконосъобразно. 

 

Въпреки това Община Благоевград обявява обществена поръчка за спортен комплекс с открит паркинг и изкопните дейности започват. С тези действия се пренебрегва решението на Общинския съвет и се погазва законно установения ред за осъществяване на проекта. 

 

"Предполагам, че за изборите бърза да го открие, но това не значи, че трябва да погазва законите или да пренебрегва наши решения, тъй като Общинският съвет губи смисъла си на съществуване, ако ще е така", коментира пред камерата на Господари на ефира Владимир Елезов, общински съветник.

 

"Тази хубава идея е опорочена по няколко начина. Може би в бързината, може би в некомпетентността на определени хора в администрацията, но нещата не са се случвали както трябва. Така се правят кашите – от бързане. После се чудим как да узаконяваме и да въвеждаме в експлоатация, когато натрупаме един куп такива грешки", коментира пред Господарите друг общински съветник – Илко Стоянов.

 

След започналите незаконни строителни дейности, Общината решава втори път да изпрати искане до Министерството на образованието и науката, но отново удря на камък. От Общината се изискват куп разрешения и документи за подземния паркинг. За да се измъкне от проблемната ситуация и да получи заветното разрешение, кметът решава да обяви подземния паркинг за фактическа грешка и да го нарече "открит". 

 

В крайна сметка разрешението е дадено, но остава да стои въпросът защо е извършена строителната дейност преди даването му. 

 

Още репортажи на Мариета Димитрова от Благоевград:

Неизпълнени поръчки

 

Неизпълнени поръчки 2

 

Неизпълнени поръчки 3

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции