<iframe width="560" height="315" src="https://dev.gospodari.com/embed-2?id=23999" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Господарите ...

Скандална предизборна агитация, злоупотребяват с лични данни

07 Ноември 2016
0 16394

Скъпи приятели, потърсиха ни жители на Свищов, които два дни преди изборите са получили странно съобщение на мобилните си телефони. Общото между хората получили съобщение е, че всички са притежатели на номера от общинската група SIM карти.

Съобщението призовава да се гласуват за Трайчо Трайков. Хората казват, че ползват картите си от години, но подобно нещо им се случва за първи път.

Потърсихме местната структура на Реформаторския блок, но те отказаха коментар по темата. Обещаха, че официално изявление ще има, но не и в деня за размисъл.

Търсим и кмета на община Свищов Генчо Генчев, за да ни отговори на въпроса защо притежателите на тези карти са получили агитационни съобщения.

Той от своя страна е сезирал районната прокуратура в Свищов за изпратените около 10 000 SMS-а на избиратели с предизборна агитация в полза на кандидата за президент Трайчо Трайков.

"В петък вечерта телефоните в кметството загряха от обаждания на граждани. Обезпокоени служители на общината, учители в съответни образователни институции се оплакаха, че са получили съобщения от общинската група с призив за подкрепа на определената политическа сила. Става въпрос за кандидат-президента на Реформаторския блок Трайчо Трайков. В събота сутринта юристите на общината оформили жалба, която е изпратена и до Комисията за защита на потребителя, Комисията за защита на личните данни, до Централната избирателна комисия (ЦИК), Районната избирателна комисия (РИК) и Районна прокуратура – Свищов", каза още Генчев.

 

От Областната дирекция на МВР във Велико Търново обясниха, че са уведомени за случая и чакат разпореждане от прокуратурата, за да започнат разследване.

Районната избирателна комисия във Велико Търново не уважи жалбата на кмета на Свищов Генчо Генчев относно водената предизборна агитация със съобщения от Реформаторския блок.

В жалбите се излагат идентични твърдения, че е извършено нарушение на Изборния кодекс, а именно че е водена предизборна агитация, която противоречи на закона. Нарушението е извършено на 04.11.2016 г. между 14,00 и 16,00 часа, чрез изпращане на съобщения със следното съдържание:

 

"Да кажем "НЕ" на фалшивата промяна в града. "Не" на страха! "Да" на свободата. Приятели, президент на единствената опозиция в Свищов е Трайчо Трайков."

От Районната избирателна комисия уточняват, че на 4 ноември, когато са получени съобщенията, предизборната агитация не е забранена и не подлежи на санкциониране извън предвидени в закона случаи, при наличие на нарушения на изборните правила. От РИК определят агитационните съобщения като "непоискано рекламно съобщение", по отношение на коeто не са компетентни.

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции