<iframe width="560" height="315" src="https://dev.gospodari.com/embed-2?id=65592" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Катастрофа с ...

Спряха ли колите на софийско кръстовище, за да почетат паметта на Ботев? (видео)

02 Юни 2020
0 5407

Видео във Facebook групата “Забелязано в София” е запечатало момента, в който траурните сирени днес отбелязаха минута мълчание в памет на героите, загинали за свободата на България. Ситуацията се развива на кръстовището на булевардите “Мария Луиза” и “Тодор Александров” в столицата.

Кадърът с продължителност две минути и половина отразява до голяма степен нагласите по отношение на паметните дати в обществото ни.

Малцина от водачите на автомобили в не много натоварения трафик в обедния час се решават да забавят ежедневното преследване на задачите си и да отдадат почит на загиналите. Накратко казано, от видеото се вижда, че немалко столичани не са склонни да спрат за малко автомобилите си заради траурните сирени.

Слава богу, че поне малкото минувачи по Ларгото останаха неподвижни за краткия миг на почит към героите ни.

Спряха ли колите на софийско кръстовище, за да почетат паметта на Ботев? (видео)

Както може да се очаква, публикацията във Facebook отприщи лавина от коментари и забележки сред потребителите. Спорът неочаквано се измести върху полосата е или не е празник 2 юни. Около 200 коментара само за час се втурнаха да изясняват тезите на потребителите, не без заслугата на автора на публикацията, който бе написал под видеото си: “Честит празник, българи!”

Спряха ли колите на софийско кръстовище, за да почетат паметта на Ботев? (видео)

Чувстваме се длъжни да припомним, че 2 юни – датата, на която се предполага, че е загинал поетът и революционер Христо Ботев, не е празнична. На нея обичайно отдаваме почит към паметта на войводата, а оттам и на всички загинали за свободата на България герои.

Траурните сирени, които прозвучават всяка година точно в 12:00 часа са знак да спрем и да преживеем символично тежкия миг, в който героите са се простили с живота си в името на България.

Видео: Facebook/ Забелязано в София

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции