<iframe width="560" height="315" src="https://dev.gospodari.com/embed-2?id=28964" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Красен Крале...

София задейства процедурата за 67 млн. евро заем за "Топлофикация"

28 Февруари 2018
0 123

Столичната община задейства процедурата за получаването на 67 млн. евро заем от Европейската инвестиционна банка за проект на "Топлофикация – София". Става въпрос за изграждането на мощност, в която да се изгаря горивото, получавано от отпадъците на столицата. Тя трябва да е алтернатива на производството на пара и топла вода с газ. За сряда е насрочено обществено обсъждане за поемането на дълга, с който ще се съфинансира проектът. Останалата част от инвестицията трябва да дойде от еврофондовете и ще е безвъзмездна. По закон обсъждането е задължителна стъпка за поемането на дългосрочен дълг от местната власт. За да се подпише договор за заема, е нужно и одобрение от общинския съвет.

 

Предвидено е кредитът да се погасява от бъдещите постъпления на "Топлофикация – София", която от миналата седмица е с нов шеф. Не се изисква залагане на активи за отпускането му. В официалната покана за общественото обсъждане липсва информация за срока на заема и за лихвата по него. Още преди да се проведе, общественото обсъждане отново възобнови спора за това дали в София трябва да се прави такава инсталация. Предвидено е тя да бъде изградена на площадката на ТЕЦ "София" (зад Централна гара). Основните притеснения на противниците на проекта са, че изгарянето на горивото от отпадъци ще доведе до замърсяване на въздуха с опасни вещества.

 

Очаква се около това да се върти основно и обсъждането на решението за поемане на заема, въпреки че технологията и ефектите от нея вече бяха подложени на обществено обсъждане. Според доклада за оценка на въздействието върху околната среда, публикуван още през август 2014 г., когенерацията ще доведе до увеличаване на всички горивни емисии на азотни оксиди (NOx), серни оксиди (SO2) общ прах (ФПЧ10) и въглероден оксид (CO). Най-голямо е увеличението на емисиите на прах – с 19.8% до 77.4.

 

Серните оксиди ще нараснат с 14%, азотните – с почти 10 на сто, а въглеродните – с около 5%. Въпреки това общите емисии от ТЕЦ "София" ще останат по-ниски от годишните емисии, които в момента генерира ТЕЦ "София – Изток". Проектът получи положителна оценка за въздействието върху околната среда, както и възможност за предварително изпълнение – т.е. преди произнасянето на съда по евентуално обжалване на акта. И одобрението на оценката, и решението за предварително изпълнение бяха обжалвани. Изграждането на когенерация за изгарянето на горивото от отпадъците на София беше заложено в цялостния проект за боклука на столицата, финансиран с пари от ЕС. Включването му стана по искане на Европейската комисия, която на няколко пъти попита официално какво се случва с проекта, за който се говори от години. Според представителите на евроинституциите той е важен за София, тъй като ще доведе до намаляването на разходите на "Топлофикация – София" за гориво.

 

Това евентуално трябва да доведе и до намаляване на цената на парното и топлата вода за клиентите на столичното парно, както и да освободи ресурс за инвестиции в мрежата и присъединяване на нови абонати от квартали, в които в момента няма централно топлоснабдяване. Според ЕК това е начин за намаляване и на запрашаването на въздуха, тъй като парното ще стане алтернатива за хората, които сега ползват твърдо гориво.

 

 

Източник: Mediapool.bg

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции