<iframe width="560" height="315" src="https://dev.gospodari.com/embed-2?id=55067" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Температурата на човешкото тяло става по-ниска, твърдят учени

31 Януари 2020
0 822

Нормалната телесна температура е 98,6 градуса по Фаренхайт или 37 градуса по Целзий. Но ново проучване в eLife твърди, че това число е остаряло, пише scientificamerican.com.

 

Числото вероятно е било точно през 1851 г., когато германският лекар Карл Райнхолд Август Вундерлих установява, че това е средната температура на подмишниците на 25 000 пациенти. Времената обаче се променят и според нов доклад американците сега са с по-ниска телесна температура.

 

Изследователите от университета в Станфорд анализирали данни от войници и ветерани от Гражданската война и други групи хора, за да потвърдят, че телесната температура сред американските мъже е била средно около 98,6 градуса по Фаренхайт тогава, но постоянно намалява с времето и че температурите сред жените също падат. Техните данни посочват средна температура за мъже и жени от 97,5 градуса по Фаренхайт или 36,39 по Целзий.

Проучването предполага, че в процеса на промяна на заобикалящата ни среда ние също сме се променили, казва авторът на изследването Джули Парсънет от Станфорд. „Променили сме се във височина, тегло – и ни е по-студено“, казва тя.

 

 

Температурата на човешкото тяло става по-ниска, твърдят учени

 

 

„Всъщност не знаем какво означават новите измервания по отношение на здравето, но те ни казват нещо. Те ни казват, че се променяме и че това, което направихме през последните 150 години, ни накара да се променим по начини, които не сме правили преди.”

 

Изследователите за момента не посочват причината за очевидния спад на температурата, но Парсънет смята, че това може да е комбинация от фактори, включително по-топло облекло, контрол на температурата в помещенията, по-заседнал начин на живот и – може би най-значителното – спад на инфекциозните заболявания. Тя отбелязва, че днес има много по-малка вероятност хората да се разболеят от инфекции като туберкулоза и сифилис.

 

Парсънет подозира, че може да е по-здравословно човек да има по-нисък метаболизъм и по-ниска телесна температура. Тя се надява да проучи тази връзка в бъдеще.

 

 

Източник: scientificamerican.com

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции