<iframe width="560" height="315" src="https://dev.gospodari.com/embed-2?id=66416" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Всеки пети бъ...

Три ваксини срещу COVID-19 се готвят за финалния етап на изпитанията

11 Юни 2020
0 2440

Окончателните изпитания за прототипа на коронавирусната ваксина на Moderna трябва да започнат през юли, заяви топ изследовател пред The ​​Wall Street Journal.

Johnson & Johnson също не изостават и стартираха клиничните изпитвания с хора във фаза II за експерименталната си ваксина срещу силно заразния коронавирус. Това трябва да позволи на J&J да участва в мащабната програма за клинични изпитвания, планирана от правителството на САЩ, която има за цел да намери ефективна ваксина до края на годината.

Ваксината БЦЖ ли спаси България?

Акциите на Moderna се повишиха с три процента до 60,7 долара в сряда, а акциите на J&J нараснаха близо два процента до 148,69 долара.

Три ваксини срещу COVID-19 се готвят за финалния етап на изпитанията

Водещият кандидат за ваксина във Великобритания, направена от AstraZeneca и Oxford University, ще бъде подложена на последен кръг от тестове през август.

Очаква се J&J да влезе в последната фаза с тестове върху хора през септември, коментира експертът по ваксините д-р Джон Маскола. „Има много оптимизъм в нашата общност, че ваксината е възможна, но ние сме много фокусирани върху факта, че това трябва да бъде доказано в клинични изпитвания“, каза той във видеоконференция, организирана от Центъра за изследвания на рака „Фред Хатчинсън“.

Засега ваксината на Moderna изглежда безопасна и добре поносима при изпитвани хора.

Как можем да избегнем втора вълна на епидемията, дори без ваксина

И трите ваксини са показали обещаващи признаци, че могат да предизвикат добър имунен отговор.

Счита се, че ваксината е от съществено значение за прекратяване на пандемията, която досега е заразила над 7,2 милиона души и е убила над 412 000 в световен мащаб.

Източник: The ​​Wall Street Journal

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции