<iframe width="560" height="315" src="https://dev.gospodari.com/embed-2?id=28974" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: София задейс...

Бабиш отрече да е пращал секретни документи на Борисов за ЧЕЗ

28 Февруари 2018
0 3228

МС: засекретихме информацията, защото не е изготвена в България

 

Бойко Борисов ми се обади вчера заради продажбата на ЧЕЗ-България. Но аз отказах да пращам каквито и да е документи, заяви пред чешки журналисти премиерът Андрей Бабиш, цитиран от lidovky.cz. Там е цитиран Борисов чрез Ройтерс, който вчера заяви в парламента, че е получил от Бабиш секретни документи, че в сделката участват руско-грузинска офшорна компания, български и руски банки.

 

ЧЕШКИЯТ МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛ АНДРЕЙ БАБИШ Е ШОКИРАН ОТ СЛУЧВАЩОТО СЕ В БЪЛГАРИЯ

 

"Българският премиер ми съобщи, че има проблем с фирмата купувач и финансирането на сделката, а аз му обясних, че сделката е сключена на чешка територия. От самото начало чрез Министерството на финансите и ние казвахме, че не харесваме тази сделка, но надзорният съвет на ЧЕЗ ни увери, че всичко е прозрачно – и купувачът, и кредитите", казва Бабиш.

 

Напомня се и изявлението на говорителя на ЧЕЗ от вторник, който каза, че сделката по покупката е подкрепена от българския клон на международната банка "Уникредито".

 

Вчера Борисов заяви следното:

 

Като разгледах това, което премиерът на Чехия ми изпрати сега – в момента, в който го получих дойдох да го засекретим и да го кажем на хората, защото има и банкова информация, и виждам руско-грузински офшорки, руски банки, български, и то от тези, които и преди по някаква причина са имали проблеми. Тъй като Законът за банките е много строг, ще им спестя имената за пред медиите, но иначе парламентаристите могат да се запознаят с тях.

 

Кое ме притеснява сега? В медийното пространство излиза, че сделката е приключила, поне аз с такова впечатление оставам. Това, което ми праща днес премиерът на Чехия, доверявайки ми, чрез неговия зам.-министър мисля, че го е изпратил, излиза, че всъщност тези банки, за които говорим, са изпратили писмо за комфорт, писма за намерения, хвърчащи листа, които във финансово-правния език не означават абсолютно нищо. Може да пратиш каквито искаш такива листа.

 

Информацията, свързана с източниците на финансиране на сделката по продажбата на бизнеса на ЧЕЗ Груп в България, предоставена от министър-председателя Бойко Борисов на народните представители вчера, е получена от кабинета на премиера Андрей Бабиш след като беше поискана от премиера Борисов при проведения телефонен разговор между двамата, съобщиха от правителствената пресслужба днес.

 

Върху нея няма гриф за сигурност, но поради факта, че не е съставена от орган на изпълнителната власт в България и съдържа данни за евентуални бъдещи банкови операции, е заведена в секретното деловодство на Народното събрание.

 

Без да коментираме съдържанието на предоставения материал и каквито и тълкувания да му бъдат правени, подчертаваме, че това е първата официална информация по сделката и тя беше предадена на народните представители незабавно след получаването й.

 

Източник: Segabg.com

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции