<iframe width="560" height="315" src="https://dev.gospodari.com/embed-2?id=66164" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Министър Тан...

Божков пред „Блумбърг“: Планирам влизане в политиката, властта на Борисов трябва да бъде отнета

09 Юни 2020
0 6029

Българските прокурори наричат ​​Васил Божков най-опасния човек в страната. Сега избягалият хазартен бос планира да се върне у дома, за да се оневини, като свали правителството, пише Bloomberg в материал за бизнесмена.

Веднъж класиран сред най-богатите хора в Източна Европа, 63-годишният Божков е от януари в самоналожено изгнание в Дубай. Той чака решение за екстрадиция, след като България му повдигна обвинения за 18 престъпления, включително опит за подкуп и четири убийства. Божков отрича неправомерните действия и обвинява правителството на премиера Бойко Борисов в изнудване.

“Смятам да вляза в политиката”, каза той по телефона от Дубай, където бе задържан за кратко и след това освободен. „Нуждаем се от нов политически проект. Властта трябва да бъде взета от Борисов.”

Божков пита във Фейсбук за подкрепа за нов политически проект, начело с него

Шансът за успех не изглежда голям за човек, който е бил мишена на властите в най-бедната и корумпирана държава в Европейския съюз. И все пак неговите амбиции идват в неудобно време за лидер, който се бори с пандемията от коронавирус и чийто трети мандат е изтъкан от скандали.

Европейската комисия изчислява, че Covid-19 ще намали брутния вътрешен продукт със 7,2% през тази година. Докато общественото одобрение на Борисов нарасна с 10 процентни пункта по време на кризата, сега той е изправен пред общи избори още следващата пролет.

Борисов неведнъж е питан за връзките си с бизнесмена, с когото се е срещал многократно. Божков обвинява премиера, че е печелил от него – нещо, което Борисов категорично отрече.

Божков пред „Блумбърг“: Планирам влизане в политиката, властта на Борисов трябва да бъде отнета

Колекцията от антики

След като създаде бизнес империя, обхващаща от хазарта до колекцията от антики, която той оценява на стотици милиони долари, Божков загуби и двете през януари, когато полицията нахлу в имотите му и издаде заповед за арест. В същото време парламентът прие законопроект, който ефективно национализира основния му бизнес: лотарията.

Българският главен прокурор Иван Гешев го преследва по обвинение, че ръководи организирана престъпна група, а финансовите одитори твърдят, че компаниите на Божков не са платили около 700 милиона лева на държавната хазна. Той също е обвинен в опит за изнасилване, незаконно притежание на антики и натиск върху бизнеса.

Той е “най-богатият и опасен българин”, каза Гешев пред репортери 13 февруари. “Ние много добре знаем срещу кого се изправяме.”

Черепа

След падането на комунизма през 1989 г., Божков се превръща в ключова фигура в дългия и неспокоен икономически преход на черноморската държава, който включва финансови кризи и борба за намаляване на ролята на държавата в икономиката.

Както и в Русия, преходът включва имената на солидни фигури от организираната престъпност, за които американските и европейските дипломати заявиха, че имат връзки с най-високите нива на управление.

„Най-известният гангстер в България е Васил Крумов Божков, известен още като Черепа, посочва американското посолство в София в документ от 2009 г., публикуван от WikiLeaks.

Обвинение за изнудване

След присъединяването си към ЕС през 2007 г., България се бори да се справи с корупцията, а  Transparency International я обявява за най-корумпираната страна.

Само шепа хора са осъдени за повече от 150 атаки по време на прехода. Много от тях се случиха, когато Борисов, който през 90-те години работи като частен бодигард на бившия комунистически лидер Тодор Живков, ръководеше националната полиция като главен секретар в МВР, а по-късно и кмет на София.

На фона на натиска на правителството да влезе отново в много отрасли, включително лотарията, Божков казва, че правителството е действало незаконно. Той настоява, че от 2017 г. той е изнудван да плаща над 60 милиона лева в брой директно на Борисов и финансовия министър Владислав Горанов, за да запази бизнеса си.

Гешев каза, че властите ще разгледат обвиненията. Горанов заяви в неделя, че те “целят да дискредитират” правителството, докато Борисов заяви в телевизионно интервю в петък, че не е вземал нищо от Божков.

Горанов: Ако Божков има доказателства, да ги дава и да приключва този панаир (видео)

А Васил Божков заяви, че се страхува от арест, ако се опита да се върне в България, но в крайна сметка иска да опита.

“Мога да продължа така няколкостотин години”, каза той. „Но не ми харесва. Трябва да се върна у дома.”

Източник: Bloomberg

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции