<iframe width="560" height="315" src="https://dev.gospodari.com/embed-2?id=63885" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Борисов: Обми...

Бойко Борисов отказа да получи акциите на ПФК “Левски” (видео и снимки)

13 Май 2020
0 7985

Бойко Борисов отказва да приеме акциите на ПФК “Левски”. Това заяви спортният министър Красен Кралев пред журналистите пред Министерски съвет, цитиран от бТВ.

По-рано днес се разбра, че бизнесменът Васил Божков, който е и финансов благодетел на тима, е решил да предостави мажоритарния пакет акции на министър-председателя. Това стана ясно от съобщение, разпратено до медиите.

Васил Божков обяви, че прехвърля акциите на “Левски” на Бойко Борисов

Бойко Борисов отказа да получи акциите на ПФК &#8220;Левски&#8221; (видео и снимки)

Божков е избрал именно Борисов, тъй като според него той бил “отговорникът за погубването на “Левски”, който неведнъж е заявявал своята готовност да се „погрижи“ за отбора и да го спаси при смяна на собствеността му”, както се посочва в писмото.

“След като Премиерът е напълно запознат с настоящата ситуация и многократно публично се е разпореждал със собствеността на акциите – оставяме бъдещeто на клуба в негови ръце”, се казва още в съобщението.

По-късно пред Министерски съвет бе изпратен спортния журналист Сашо Диков, който влезе в ролята на куриер. Той чакаше пред вратите на МС, за да предаде документите.

Бойко Борисов отказа да получи акциите на ПФК &#8220;Левски&#8221; (видео и снимки)

“За да има прехвърляне на акциите, трябва да има желание и от двете страни. Очевидно едната страна не желае да ги получи. Смятаме, че това е опит за политизиране съдбата на “Левски”, което не е редно. Няма как премиерът на държавата да е собственик на който и да е клуб. Виждаме, че има желаещи, които да станат притежатели на акциите. Ако те не потвърдят желанието си, редно е акциите да отидат в привържениците на клуба. Те са заявявали многократно желанието си да вземат съдбата на “Левски” в свои ръце.”, заяви Кралев.

“Това е несериозно отношение към съдбата на клуба, но вината в това не е на премиера Борисов, а на собствениците на клуба, които решават на кого да джиросат акциите. Редно е съдбата на “Левски” да бъде предадена в ръцете на привържениците”, посочи още министърът.

Бойко Борисов отказа да получи акциите на ПФК &#8220;Левски&#8221; (видео и снимки)

“Не е нормално такова нещо да се случи с клуб като “Левски”. Самите събития не са предизвикани от държавата, а от собствениците на клуба. Този въпрос трябва да го зададете към тях, а не към нас. Привържениците на клуба доказаха, че са огромна сила, и ще помогнат за спасяването на “Левски”. Няма да допуснат подобно нещо. Това, което ние смятаме за редно, е акциите да бъдат предоставени на тях. След това можем да водим разговори как да им се помогне и да се търси вариант този отбор да продължи да съществува”, добави спортният министър.

“Левски” е голям клуб, винаги има големи рекламодатели. Невинаги са един или двама. През годините е имало много желаещи да помогнат на клуба. Когато този казус със собствеността се изчисти, компаниите ще бъдат по-активни в желанието да дават средства”, завърши Кралев.

Сега предстои Сашо Диков да върне джиросаните акции там, откъдето ги е взел. Той заяви, че ако Васил Божков има желание те да бъдат предадени на друг, ще го направи, защото желанието му е да помогне на клуба.

Бойко Борисов отказа да получи акциите на ПФК &#8220;Левски&#8221; (видео и снимки)

Припомняме, че 86,6% от акциите на „Левски“ преминаха в ръцете на Георги Попов в началото на 2019 г. Преди това мажоритарен собственик на клуба беше Спас Русев.

Васил Божков пък поддържаше финансово „Левски“ до януари 2020 г. чрез спонсорски договори. В началото на годината бяха приети промени в Закона за хазарта, които засегнаха неговата компания за лотарийни игри. След това прокуратурата повдигна 11 обвинения на Божков и на Попов.

Двамата заявиха, че в момента са в Дубай, като няма как да подпомагат клуба.

Източник: бТВ

Снимки: Булфото

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции