<iframe width="560" height="315" src="https://dev.gospodari.com/embed-2?id=37574" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Кой стои зад ...

Влезте в "кухнята" на технологичния гигант Huawei (видео и снимки)

22 Май 2019
0 1821

След като преди дни Google обяви, че спира работа с Huawei, надникваме в света на китайската компания, за да разберем какво е да работиш там. Фотожурналистът на The Guardian Кевин Фрайър получи достъп до кампуса на компанията в Шенжен и ни показва Huawei отвътре.

 

 

""

 

 

С годишни приходи над 100 млрд. долара и със седалище в южния китайски град Шенжен, смятан за Силиконовата долина в Китай, Huawei има над 180 000 служители по целия свят, като почти половината от тях се занимават с нови изследвания и технологични разработки.

 

 

През 2018 г. компанията изпревари Apple и стана вторият по големина производител на смартфони в света след Samsung Electronics, което направи Huawei истинска национална гордост в Китай.

 

 

GOOGLE СПИРА ДА РАБОТИ С HUAWEI

 

 

Докато се развива успешно като водеща компания в 5G мрежовата технология, Huawei се сблъсква и с политически трудности и удари. Преди дни Google блокира достъпа на Huawei до актуализациите на Android след включване на компанията в „черния списък“ за търговия на американското правителство.

 

 

КАК HUAWEI ОТГОВОРИ НА ЗАБРАНАТА, КОЯТО GOOGLE ИМ НАЛОЖИ?

 

 

Властите в САШ поискаха също екстрадиране на главния финансов директор на Huawei, за да бъде съден в САЩ по обвинения в измама.

 

 

Въпреки последните събития, Huawei показва, че е решена да стигне до глобално приемане на 5G безжични мрежи. Компанията е наела експерти от чуждестранни конкуренти и продължава да инвестира сериозно в научноизследователска дейност, за да патентова тази ключова технология.

 

 

""

 

 

Известна като китайската Силиконова долина, Шенжен е събрала най-влиятелните технологични марки в страната. В основата на това е Huawei, индустриален гигант, който е дълбоко почитан в Китай.

 

 

Сградите и съоръженията на компанията са масивни дори за китайските стандарти. Десетки хиляди служители на Huawei работят в общо три бази, включително нов научно-изследователски център и сгради в европейски стил, предназначени за обучение.

 

 

""

 

 

„Лесно е да бъдеш поразен от големината на комплекса, но аз се интересувах повече от малката представа за истинската култура на компанията. Ние всички имаме представа за това какво очакваме от вътрешността на технологичния гигант, но Huawei беше загадка за мен, тъй като едва наскоро компанията започна да кани западни журналисти да посетят“, разказва фотографът Кевин Фрайър.

 

 

""

 

 

Работата в Huawei е желана. Тя е сред най-високо платените компании в Китай за висококвалифицирани работници и много от служителите му са били обучавани в чужбина и в най-добрите китайски училища. Кампусът се гордее с изискани трапезарии и вили. Основателят на Huawei, Рен Женгфей  е бивш инженер на народната освободителна армия на Китай, който стартира компанията през 1987 г. с трима служители и еквивалента на 4 000 британски лири. Миналата година обаче отчете приходи от 100 млрд. долара.

 

 

""

 

 

За служителите на Huawei има жилища, кафенета, библиотека, спортни съоръжения, хотели, автобуси и трамваи. Предимствата за някои от тях включват вечерни занимания като часове по изкуство. Светлините в помещенията се намаляват след обяд, така че служителите в офиса могат да подремнат, което е обичайна практика в Китай.

 

 

""

 

 

Има дори градинар, който се грижи за австралийските черни лебеди в градината.

 

 

 

В Китай, Huawei е източник на национална гордост още преди да постигне надмощие пред Apple и Samsung. Това е компания с 180 000 служители по целия свят и посланици като актьорите Скарлет Йохансон и футболистът Лионел Меси.

 

 

В Шенжен центрове се занимават предимно с първото ниво на производство на телефони и оборудване. Huawei е наела експерти от чуждестранни конкуренти и е инвестирала сериозно в патентоване на технологии, за да засили китайското влияние в индустрията.

 

 

""

 

 

Подобно на всяка друга технологична компания, Huawei защитава интелектуалната си собственост, така че повечето от съоръженията са с ограничен достъп.

 

 

 

Източник: The Guardian

 

 

 

 

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции