<iframe width="560" height="315" src="https://dev.gospodari.com/embed-2?id=67208" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Последният с...

Връщат част от по-строгите мерки от утре заради скока на заболели от Covid-19 у нас (видео)

22 Юни 2020
0 26569

Заради ръста на заразените с коронавирус у нас през последната седмица, държавата въвежда нови, по-строги мерки за борба с COVID-19. Това обявиха министърът на здравеопазването Кирил Ананиев, кметът на София Йорданка Фандъкова и представители на Националния оперативен щаб на извънредна пресконференция в понеделник. Тя се проведе след среща с премиера Бойко Борисов.

Маските отново стават задължителни във всички закрити пространства, включително магазини, молове, нощни заведения. Мероприятията на закрито ще бъдат организирани при заемане на максимум 50% от капацитета на съответната зала. Посетителите ще трябва задължително да носят маски, каза здравният министър.

Рекорден брой на новите случаи на Covid-19 в света отчита СЗО

При търговските обекти на закрито ще трябва да се спазва 1.5 метра дистанция.

При провеждане на футболни мачове на сектор ще се допускат до 1000 души. При останалите спортни мероприятия на открито ще се запълва до 50% от капацитета, стана ясно още по време на пресконференцията.

„Обсъждаме и ще вземем решение до края на седмицата дали да продължим извънредната епидемиологична ситуация в страната”, заяви Ананиев.

„Важно е когато казваме нещо, то да се базира на факти. Ситуацията е сложна. Имаме реално увеличение на случаите. За щастие, то не е толкова много при хората с нужда от интензивни грижи”, заяви държавният главен инспектор д-р Ангел Кунчев.

Връщат част от по-строгите мерки от утре заради скока на заболели от Covid-19 у нас (видео)

По думите му подобна е ситуацията и в други страни. „Случващото се се дължи на нашето поведение и промените във вируса. На първо място по заболеваемост е Северна Македония 45.6 на 100 хил. население. На второ място на бланиките е Албания – 12.9, Босна – 11.9, Турция – 10.7. Пето и шесто място България – 8.3, Сърбия – 7.09 на 100 хиляди население. Това се случва в Европа”, каза още д-р Кунчев.

Проф. Кантарджиев: Тенденциите са смущаващи, надценил съм самосъзнанието на хората (аудио)

„Дали това е втора вълна или просто повишаване на случаите? Аз съм по-склонен да вярвам на второто, на базата на хората, които приеха, че всичко е приключило. Мерките не се спазват и се наблюдава по-сериозна заболеваемост. Призивът от моя страна към болниците – да не забравят заповедта на министъра на здравеопазването. Дотук ние говорихме за 3-те „Д”-та. Сега добавяме и едно „К” – контрол. Оказа се, че не можем да разчитаме на съвестта на хората”, посочи още той. И допълни: „Вирусът не се търкаля по улиците. Той е в нашия нос, нашето гърло – ние го предаваме на другите, като разговаряме с тях.”

Връщат част от по-строгите мерки от утре заради скока на заболели от Covid-19 у нас (видео)

„Очевидно данните от последната седмица за цялата страна са тревожни. В това влиза и София. Затова непрекъснато обсъждаме и обмисляме ситуацията. Трябва да се научим да живеем с вируса”, заяви кметът на София Йорданка Фандъкова.

„Още в събота обсъждахме, преди министър Ананиев да направи маските задължителни, ние да го направим”, каза още тя.

„Умолявам софиянци да се върнем към онова отношение, което имахме по време на извънредното положение”, призова Фандъкова.

Тя съобщи, че започва масово тестване на персонала в детските градини в София. „Между 700 и 1000 души ще бъдат изследвани с кръвни и PCR тестове. До момента 36 души от персонала на различни градини са тествани. Няма положителни проби. Днес ще бъдат изследвани още 40 души”, каза кметът на София. 

„В детските градини има конкретни предписания и искам да благодаря на персонала затова, че спазиха всичко. Досега няма разпространение сред персонала. Продължвааме  с дисциплината и дезинфекцията. Персоналът работи задължително с маски или шлемове”, поясни тя.

По време на пресконференцията стана ясно още, че ще бъдат съставени актове на ГЕРБ и БСП заради неспазване на мерките срещу коронавируса. 

„За да не бъдем обвинявани, че правим някакъв подборен контрол, решението – и на министъра, и на РЗИ, е да ги глобим с максималната сума от 3000 лв., затова, че са допуснали масови събирания на много хора на закрито без спазване на отстояние и носене на маски. В резултат на това имаме заразени хора”, заяви държавният главен инспектор д-р Ангел Кунчев.

„Същото ще направим с Националния стадион „Васил Левски” поради това, че не бяха изпълнени изискванията. Макар, че формално беше спазен процентът, който трябва да е максимално зает, всички хора се струпаха на едно място – подскачаха и се целуваха”, допълни той, визирайки футболното дерби между ЦСКА и Левски в събота.

Източник: Nova

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции