<iframe width="560" height="315" src="https://dev.gospodari.com/embed-2?id=30802" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Следва: Костюмар от Д...

Втора испанска църква стана жертва на реставратор

26 Юни 2018
0 4390

В продължение на 500 години боядисаната дървена фигура на "Св. Георги", която украсява параклис в испанския град Естела, е заключена в тиха борба срещу стария си враг –  змея.

 

Днес обаче светецът е изправен пред различна битка, благодарение на възстановяването, което подтикна сравненията със скандалната "Ecce Homo Monkey Christ " и разгневи кмета.

 

Опитът да се освежи полихромната статуя от 16-ти век остави „Свети Георги” с розово лице и сив костюм от броня. Предполага се, че възстановяването е извършено от учител по занаяти по искане на енорийските власти на църквата "Св. Михаил".

 

 

""

 

 

Кметът на Естела, който се намира на югозапад от Памплона в района на Навара, иска да разбере защо съветът не е бил консултиран преди работата да продължи.

 

Колдо Леоз споделя пред "Гардиън": "Енорията решава самостоятелно да предприеме действия за възстановяване на статуята и даването на работа на местен учител по занаятчийство.  Общината  и регионалното правителство на Навара нищо не са казали.

 

Кметът заяви, че е видял статуята и не е бил доволен от резултата.

„Не беше това възстановяване, което трябваше да бъде за тази статуя от 16-ти век. Те са използвали мазилка и грешна боя и е възможно оригиналните слоеве боя да са загубени. "

 

Леоз споделя още, че са били призовани експерти и са проверявали дали е възможно да се отмени реставрацията и да се възстанови статуята до предишното й състояние.

 

"Това е експертна работа, която трябваше да бъде извършена от специалисти", добави той.

 

"Днес Естела не е в новините поради невероятното си историческо, художествено, архитектурно или културно наследство" , коментира той.

 

 

""

 

 

Преди шест години опитите на добронамерената жена да възстанови фреска на Исус Христос в църква в североизточния испански град Бордя стана за смях, с усилията си наречени "най-лошото възстановяване в историята".

 

 

Източник: theguardian.com

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции