<iframe width="560" height="315" src="https://dev.gospodari.com/embed-2?id=6633" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

„Глобал вижън” към БНР: Журналистиката изисква почтеност

08 Септември 2014
0 442

Във връзка с Вашата декларация към „Господари на ефира”, озаглавена „Хуморът изисква достойнство”   Ви отговаряме следното: В тази декларация се съдържат няколко откровени лъжи. Твърдите, че в репортажите на „Господари на ефира” се смесват два различни медицински прегледа. Това не отговаря на истината и може да бъде видяно в репортажите на сайта на предаването. Да, ние знаехме, че в БНР е извършен и втори мамологичен преглед на служителките, вече от дипломирани лекари,  6 месеца след първия, осъществен от самозванец, никога не изучавал медицина. Това е било направено в опит да се потули конфузния случай, заплашващ здравето и дори живота на жените, работещи в БНР.
   В декларацията се твърди още, че  в официално писмо до БТВ сте възразили срещу опита да бъде дискредитирана медията. Не, Вие се опитахте по недопустим начин да се намесите в работата на една независима телевизионна продукция. Ето точният цитат от писмото до БТВ:  „Моля за Вашето съдействие да бъдем запознати с предварителните резултати от разследване на „Господари на ефира”  за медицински преглед, извършен на територията на Българското национално радио от лице с вероятно съмнителна квалификация”.  В този момент Вие много добре сте знаели, че въпросното лице не е било със съмнителна квалификация, а без каквато и да било квалификация, защото месеци преди това сте били запознати с вътрешно разследване на Ваши служителки, които са предоставили на ръководството на БНР писма от Българския лекарски съюз и от Регионалния център по здравеопазване, в които недвусмислено е заявено, че такъв лекар не е регистриран.
    От всичко това възникват няколко логични въпроса:

1.    Защо, след като твърдите, че ръководството на БНР няма никаква вина за проведения преглед, в писмо до нас по време на излъчването на репортажите заявихте, че  е издадена заповед подобни прегледи да бъдат прекратени, и че сте наказали двама служители за този скандал, единия от които е административния директор на БНР,  което ние коректно съобщихме след излъчването на последния репортаж от поредицата?

2.    Защо тези мерки не са взети още когато сте били информирани от Ваши служителки, а едва година след въпросните прегледи, чак след намесата на „Господари на ефира”?

3.    Как така ръководството на БНР няма вина за прегледи, извършвани в продължение на седмица, в кабинет, освободен специално за този случай, при това в строго охранявана сграда като тази на БНР?

4.    Защо и до ден днешен хората в БНР не са информирани къде отидоха парите, събирани за този преглед, и защо те не са възстановени на работещите в БНР? При това при събирането на  парите не е издаван никакъв документ, което е улеснило присвояването им от някого.

5.    Защо генералният директор Валерий Тодоров неколкократно отказа да даде интервю пред „Господари на ефира”, за да изложи позицията си, а се задоволи само с писмо, части от което бе излъчено в нашия ефир?

    На заключителната Ви констатация, че „ явно колегите губят чувството си за хумор, когато се отнася до тях самите” отговорът може да бъде само един – явно ръководството на БНР е загърбило принципите за почтеност и  работа в полза на обществото, след като не успя да излезе с достойнство от този скандален случай, а направи всичко възможно да спре разследването на „Господари на ефира”.

От редакционния екип на „Господари на ефира”

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции