<iframe width="560" height="315" src="https://dev.gospodari.com/embed-2?id=32795" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Демократите печелят Kамарата на представителите и поставят Тръмп в нова ситуация

07 Ноември 2018
0 900

Демократите яхнаха вълната на недоволството срещу президента Доналд Тръмп и вероятно ще спечелят на междинните избори контрола над Камарата на представителите в САЩ. Така те ще могат да блокират и контролират дневния ред на Тръмп. С мнозинство в Камарата демократите ще имат правомощия да разследват данъчните декларации на Тръмп и възможните конфликти на интереси, както и да се противопоставят на законодателните и външнополитическите му амбиции.

 

Републиканците очаквано успяха да си запазят мнозинството в Сената. Oсвен това според СиЕнЕн републиканците могат да спечелят 21 губернаторски поста от общо 36 щата, в които се гласува вчера за губернатор. Междинните избори се смятат за своеобразен референдум за президентството на Тръмп и разочароващите резултати ще го изправят пред сериозни предизвикателства. В това число ще го принудят да търси компромиси, които досега той категорично отказваше.

 

 

Tremendous success tonight. Thank you to all!

— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) November 7, 2018

 

 

 

Тръмп обаче приветства резултатите като "огромен успех" .

 

Сложната система на контрол и баланс в САЩ обаче може да превърне в кошмар оставащата част от мандата му , тъй като отсега нататък политическите му амбиции ще се сблъскват с мнозинството на демократите в долната камара. При желание те ще могат да стартират дори процедура по импийчмънт на Тръмп и да засилят натиска върху него по разследването на предполагаемата руска намеса в негова полаза на президентските избори преди две години.

 

Междинните избори ще се запомнят и с исторически победи за представители на малцинствата. Американският щат Колорадо избра за пръв път открит гей за губернатор, а демократката от Канзас Шарис Дейвидс стана първата представителка на коренното американско население, избрана в Конгреса.

 

Знакови победи на демократите

 

Първите резултати от произведените вчера междинни избори показват, че демократите са спечелили ценни победи. Телевизиите Си Ен Ен и Ен Би Си съобщиха, че е сигурна победата на демократката Дженифър Уекстън срещу досегашната представителка в Камарата на представителите от този окръг Барбара Къмсток.

 

ББС отбелязва, че това е голяма победа за демократите, тъй като районът е бил под контрола на републиканците 40 години. Друга знакова победа за демократите извоюва 77-годишната Дона Шалала, която успя да победи във Флорида кандидатката на републиканците Мария Салазар. Очаква се и победа на 29-годишната демократка от Ню Йорк Александрия Оказио-Кортез, която ще стане най-младата жена в историята, избирана в Камарата на представителите на САЩ.

 

Според данни на СиБиEС Демократическата партия ще спечели 224 от общо 435 места в Камарата на представителите. Така демократите ще имат мнозинство за пръв път от осем години.

 

В исторически план повечето американски президенти са губили част от подкрепата си на първите междинни избори. Контролирайки Камарата на представителите, демократите ще могат да блокират законодателните инициативи на Доналд Тръмп и републиканците. "Благодарение на вас, утре ще бъде нов ден за Америка”, заяви тържествуващата Нанси Пелози, лидер на демократите в Камарата на представителите.

 

Републиканците запазват контрола върху

 

Сената Демократическата партия обаче няма да успее да вземе от републиканците необходимите ѝ 23 места в Сената на САЩ, за да преобърне на мнозинството там. На тези избори се сменят само 35 сенатори от общо 100 сенатора. Демократите трябваше да защитят 26 места в Сената, докато републиканците имаха да защитават само 9 и това безспорно улесни задачата им. По данни на СиБиЕс републиканците вече имат 50 сигурни места, а демократите – 40. Така републиканците ще могат да наложат всички важни федерални съдебни назначения, включително номинациите за Върховния съд. След 2 години обаче, когато отново ще бъде подменена 1/3 от горната камара на Конгреса в САЩ, републиканците ще имат да защитават повече места.

 

В Индиана демократът Джо Донъли губи мястото си в Сената от републиканеца Майк Браун. Републиканци водят и в изборите за Сенат в Северна Дакота ,Мисури и Тенеси. Очаквано бившият кандидат за президент на САЩ от Републиканската партия Мит Ромни влиза в Сената от Юта. Републиканецът Джош Холи пък побеждава на изборите в щата Мисури досегашната сенаторка от Демократическата партия Клеър Маккаскъл. Според предварителни данни демократът Робърт О'Рорк не успява да победи на изборите за сенатор от щата Тексас сочения за фаворит републиканец Тед Круз. Разликата обаче е много малка и ще трябва да се изчака още преди да е ясен победителят. Демократите Елизабет Уорън (Месачузетс), Тим Кейн (Вирджиния), Джо Манчин (Западна Вирджиния) и Шеръд Браун (Охайо) лесно са били преизбрани за сенатори.

 

Преизбран е и независимият сенатор Бърни Сандърс.

 

Представители на малцинствата в САЩ постигнаха победи на междинните избори Американският щат Колорадо избра за пръв път открит гей за губернатор, съобщи Франс прес. Това е демократът Джаред Полис, който победи републиканеца Уолкър Стейпълтън. През 2015 г. Кейт Браун стана първата бисексуална губернаторка, избрана в Орегон, а друг губернатор – Джим Макгрийви от Ню Джърси – разкри, че е хомосексуaлен, преди да подаде оставка през 2004 г. Демократката от Канзас Шарис Дейвидс стана вчера първата представителка на коренното американско население, избрана в Конгреса. Илхан Омар и Рашида Тлаиб станаха вчера първите мюсюлманки, избрани в Конгреса. Двете демократки – съответно от Минесота и Мичиган – влизат в Камарата на представителите.

 

"Успяхме заедно. Благодаря!", написа в "Туитър" Илхан Омар, която е сомалийска бежанка. След това се обърна към колегата си Рашида Тлаиб, дъщеря на палестински имигранти, родена в Детройт: "Нямам търпение да заседавам с теб, ако е рекъл Аллах". В социалните мрежи информацията за изборите излиза на хаштаг #MidtermElections2018 и #ElectionDay. Изборният ден премина с много технически проблеми, дълги опашки и нерви, но американските власти съобщиха, че няма пробиви в изборната инфраструктура.

 

За какво гласуваха американците?

 

Американците избират всички 435 членове на Камарата на представителите и 35 от общо 100 сенатори. Освен това ще бъдат избрани губернаторите на 36 щата и три територии, 6073 членове на щатски законодателни събрания. Според допитванията демократите имат шансове да вземат мнозинство в Камарата на представителите, докато републиканците са в добра позиция да запазят и дори да увеличат мнозинството си в Сената. Сега то е 51 срещу 49. Междинните избори се провеждат в средата на управленския мандат откъдето идва и името им. Те са ключови за управлението на президента Доналд Тръмп и ще определят поведението му в Белия дом през следващите най-малко две години.

 

Източник: Мediapool.bg

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции