<iframe width="560" height="315" src="https://dev.gospodari.com/embed-2?id=32789" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Почина д-р Рут Гейтс, посветила живота си на кораловите рифове

06 Ноември 2018
0 579

Рут Гейтс, известната морска биоложка, която посвети живота си, за да спаси крехките коралови рифове от смъртоносното въздействие на глобалното затопляне, почина на 25 октомври в Кайлуа, Хавай. Тя беше на 56 години, предаде Ню Йорк Таймс.

 

 

 

Институтът за морска биология на Хавай в Маноа, на който д-р Гейтс беше директор, съобщи тъжната новина. Причина са усложнения при операция за дивертикулит. Тя също имала рак, който се е разпространил в мозъка й.

 

 

 

Д-р Гейтс искала да бъде морски биолог още от дете, след като е била омагьосана от коралови рифове, когато ги е видяла по телевизията от подводния изследовател Жак-Ив Кусто. "Изпитвам най-голямо уважение към коралите", каза тя в документалния филм на Netflix "Chasing Coral", който бе пуснат през 2017 г. и спечели награда "Еми". "Те са наистина сложни създания."

 

""

Скъпоценен природен ресурс, коралови рифове често се наричат ​​"дъждовните гори" на океана, тъй като те осигуряват местообитание за важни източници на храна за милиони хора, освен че привличат милиони туристи.

 

 

Д-р Рут Гейтс работеше в лабораторията "Гейтс Корал". Тя беше един сред водещите учени, посветени на спасяването на крехките и влошаващи се коралови рифове в света. Но през последните няколко десетилетия най-малко една трета от световните рифове, които са силно чувствителни към температурните промени, са загинали. Те са преки жертви на глобалното затопляне, окисляването на океана, екотуризма, замърсяването и търговския свръхулов. Учените казват, че заради покачващите се температури, в следващите 30 години ще бъдат унищожени много повече от тях.

 

 

"Винаги мисля за планетата като пъзел и всички тези парчета, които трябва да се поберат заедно, за да се създаде картината", каза тя тази година в епизод на документалната серия на HBO "Vice." Загубата на парчета като кораловите рифове или полярната шапка, каза тя, ще ни заличи като вид."

 

 

В интервю за списание Fast Company наскоро, тя добави още: "Изменението на климата прави най-големите генетични експерименти, които някога са били правени".

 

Лабораторията й продължава да бъде посветена на нейната мисия.

 

Източник: Ню Йорк Таймс

 

Прочети повече Прочети малко

Коментари

Реакции